Održana sesija tehničke pomoći udruženjima građana Nišavskog okruga

TACSO-header-colour

31.jul, 2015 – U Aleksincu je u danas održana sesija tehničke podrške udruženjima građana iz Aleksinca i drugih opština Nišavskog okruga u organizaciji TACSO Resursnog centra Građanskih inicijativa.

Cilj održavanja ovog događaja bilo je pružanje podrške organizacijama civilnog društva u prevazilaženju najčešćih problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, ali i izgradnji njihovih jačih i kvalitetnijih odnosa sa lokalnom samoupravom i drugim relevantnim subjektima u zajednici.

Na događaju je prisustvovalo jedanaest organizacija civilnog društva iz Aleksinca, Vladičinog Hana, Merošine, Tešice i Niša.

TA SESIJA ALEKSINAC 310715 (4)

Prvi deo sesije bio je posvećen razlicitim komponenama odnosa lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva: učešću OCD u procesima donosenja odluka na loaknom nivou, transparentnom finansiranju i korišćenju javnih prostora. Učesnici su se složili da je u svim segmentima potrebno unapređenje i okvira i praksi.

Takođe, predstavljeni su i dobri primeri građanskog aktivizma, naročito u ruralnim područjima opštine Aleksinac koji su za rezultat imali oživljavanje napuštenih kulturnih i omladinskih prostora, podršku osobama iz marginalizovanih društvenih grupa i povećanje stepena ženskog aktivizma.

Prisutni su takođe izrazili podršku inicijativama za umrežavanje u okviru civilnog sektora u Srbiji, ali i istakli potrebu jačanja mreža i saradnje između organizacija na lokalnom nivou.

U drugom delu događaja, predstavnici organizacija civilnog društva  su, kroz interaktivne radionice, ojačali svoje kapacitete u oblastima finansijsko- administrativnih procedura, pisanja predloga projekata i promocije svog rada.

TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa prethodno je održao sesije za Udruženja građana iz Mačvanskog i Moravičkog okruga (u Šapcu, odnosno u Čačku). Sesija je organizovana uz podršku Omladinskog centra Aleksinac.

 

TACSO RC footer