Održana debata “Oslobodi medije”

BMesto: Beograd Datum: 12.02.2015 Dogadjaj: DRU¦TVO/KIOSK - debata "Oslobodi medije" u organizaciji Ku?e ljudskih prava i demokratije i Balkanske istra¸iva?ka mre¸a (BIRN Srbija)  Licnosti:eograd , 12. februar 2015. (FoNet) – Pritisci na slobodu medija i govora su normalna stvar, pa se sloboda ostvaruje tako što im se odoleva, a ne težnjom da pritisci nestanu, jer se to nikada neće dogoditi, rečeno je danas tokom debate “Oslobodi medije”, čiji su organizatori Kuća ljudskih prava i demokratije i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Direktor BIRN-a Gordana Igrić je izjavila da u Srbiji “nije dozvoljeno da se čuje kritična reč, glas otpora i bilo kakvo mišljenje koje ne kontroliše partijski sistem”.

Institucije ne funkcionišu, ali postoji kritično telo – ne samo internet, već i građani i civilno društvo, koje poručuje glavnim medijima da više ne predstavljaju javni interes. Poručuju medijima da su izdali tu svoju ulogu i da treba da joj se vrate, rekla je Gordana Igrić.

Uz ocenu da su mediji u Srbiji “potpuno porobljeni”,  Igrić je izjavila: Kontrola medija je do skora bila gora samo u Makedoniji, ali ju je Srbija prestigla po suženosti slobode govora.

Prema njenim rečima, predstavnicima međunarodne zajednice je kooperativnost predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u vezi Kosova važnija od demokratskih prava u Srbiji.

Urednik nedeljnika Kikindske Željko Bodrožić je izjavio da su taj list prestali da tuže od kada je dobio dva slučaja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali da su u protekle dve godine učestale finansijske kontrole poreske policije.

Bodrožić je rekao da je mnogo načina za disciplinovanje medija u Srbiji, a da je najvažniji način distribucije novca iz opštinskih budžeta.

Sve što se dešava je posledica naše nespremnosti da raščistimo sa ljudima koji su ogadili i osramotili našu profesiju… Gadim se što sam prihvatio kompromise da, kao zbog poboljšanja naše profesije i zakonske regulative, pristanemo da budemo u istom taboru sa takvim ljudima. To nam se obija o glavu, izjavio je Bodrožić.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa Maja Stojanović je rekla da postoje zakoni o dostupnosti informacija, ali i naznake da se zakoni ne poštuju.

Ne odgovara se na pitanja građana i medija, već se govori o kredibilitetu tih građana i medija, izjavila je Maja Stojanović.

Ona je ocenila da su i građani i njihova udruženja odgovorni za situacju u medijima, jer nisu dovoljno radili da bi mediji bili slobodni.