Održana Obalijada na levoj obali Dunava: O aktivizmu, ali i o lokalnim problemima

 

Beograd, 1. jun 2024.

Na šetalištu pored Vizelja u beogradskom naselju Borča prvog dana juna održana je Obalijada, događaj posvećen aktivizmu i komunalnim problemima na delu opštine Palilula sa leve obale Dunava.

U glavnom delu programa učestvovalo je više gostiju koji su govorili o temama iz oblasti svoje ekspertize. Dejan Zejnula iz udruženja “Pravo na život – Meri” predstavio je rad službe hitne medicinske pomoći i probleme s kojima je suočeno funkcionisanje te službe na levoj obali. Dr Svetlana Stanarević je govorila o problemima i izazovima u pogledu bezbednosti za razne kategorije stanovništva. Aleksandar Gubaš iz inicijative Knjigoskop predstavio je sajt ove inicijative, kao jedinstveni resurs sa preporukama za najmlađe čitaoce. Aleksandra Rašić Radosavljević iz Inicijative za Društveni centar LOD upoznala je prisutne sa idejom o pokretanju kulturnog i društvenog centra za stanovnike leve obale Dunava.

Pored toga, na programu je bilo i predstavljanje Udruženja građana “Komšija” iz Krnjače, o čijem radu je prikazan kraći dokumentarni film. Branislav Grubački iz organizacije Novi optimizam govorio je o ekološkom i umetničkom festivalu Krnjart, koji je održan u Bari Reva 2021. i 2022. godine.

U pratećem delu programa organizovana je igra potrage za blagom, za zainteresovanu decu koja su posetila Obalijadu, kao i koncert benda Santos Brothers, a prikazan je i izbor najboljih kratkih filmova sa međunarodnog festivala MikroFAF.