Održana obuka za primenu Smernica za uključivanje OCD u proces donošenja propisa u Šapcu

Beograd, 23. oktobar 2017. godine – U petak, 20. oktobra u Šapcu, održana je prva od 4 predviđene obuke za primenu Smernica za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa. Obuku su organizovali Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije i TACSO Građanskih inicijativa, Resursni centar za sve organizacije civilnog društva u Srbiji.

Obuci su prisustvovali predstavnici 17 udruženja iz Šapca i okoline (Ljubovija i Bogatić), predstavnici lokalnih vlasti, kao i lokalnih medija.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom je do sada organizovala ovakve obuke samo za predstavnike lokalnih vlasti i ovo je prvi put da se i lokalne organizacije uključuju u proces.

Organizacije civilnog društva imale su priliku da se upoznaju sa radom Kancelarije, da upoznaju mehanizme koje mogu da iskoriste za uticanje na državne organe u procesu donošenja propisa, kao i da predstave Kancelariji probleme sa kojima se suočavaju na lokalu.

Nakon teorijskog dela obuke, predstavnici OCD Zapadne Srbije imali su priliku da učestvuju u radionici koja je simulirala proces učešća u donošenju propisa na lokalnom nivou kroz metode koje su im predstavljene.

Naredne obuke biće održane u Kruševcu, 25. oktobra i Nišu, 30. oktobra 2017. godine.