Održana Škola tranzicione pravde

Prošle nedelje (od 11. do 16. juna) bili smo na Divčibarama i u hotelu Maglian Campus održali Školu tranzicione pravde. Škola je bila zanimljiva i poučna, a naši učesnici – mladi istoričari i istoričarke, istraživači i istraživačice srodnih društvenih nauka, pokazali su veliki entuzijazam, znanje, radoznalost i spremnost da se upuste u promišljanje kompleksnih tema poput ratova devedesetih i tranzicione pravde.

Tokom pet dana trajanja Škole, učesnici su imali prilike da čuju, vide, pročitaju, razgovaraju, istražuju, diskutuju i, pre svega, nauče o prilikama u društvu i ratovima devedesetih godina kroz predavanja, ali i kroz lične priče i svedočenja, kao i da se upoznaju sa konceptima tranzicione pravde i suočavanja sa prošlošću kod nas, ali i u drugim zemljama širom sveta.

Takođe, istraživali su neke od poznatih i manje poznatih dokumentovanih zločina na prostorima bivše Jugoslavije, i upoznali se sa nekim od ključnih izvora koje će moći da koriste u svom budućem radu, poput Haške arhive i suđenja. 

Učesnici su takođe stekli uvid u ulogu medija kao izvora ali i ulogu organizacija civilnog društva u procesima suočavanja sa prošlošću i pomirenja, a imali su prilike i da analiziraju i diskutuju o javnom nastupu, sa posebnim naglaskom na sučeljavanje različitih stavova koje je veoma prisutno u medijima, kada je reč o temama kojima smo se bavili tokom Škole.

Bilo nam je zadovoljstvo da upoznamo ove sjajne mlade ljude i na ovaj način im pružimo priliku da prodube i razviju svoja znanja na teme ratova devedesetih i tranzicione pravde, a kako je izgledala sama Škola možete pogledati u galeriji.

 

Projekat „Suočavanje sa prošlošću – nove generacije, nove perspektive“ Građanske inicijative sprovode u okviru projekta “Podrška Evropske unije izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu” koji finansira EU i sprovodi UNDP, a sprovodi se u Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.