Okrugli sto u Leskovcu – Nezavisne institucije bliže građanima

Okrugli sto u Leskovcu – Nezavisne institucije bliže građanima

U organizaciji Građanskih inicijativa, u Leskovcu je 28. aprila održan okrugli sto sa predstavnicima nezavisnih institucija, Zaštitnikom građana, Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenicom za ravnopravnost.

U uvodnom obraćanju, Zamenik zaštitnika građana, Miloš janković predstavio je građanima sve ono šta je obeležilo rad Zaštitnika u prethodnoj godini kao i odnos zakonodavne i izvršen vlasti prema ovoj nezavisnoj instituciji koji nažalost i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Zamenik poverenika za informacije od javnog zanačaja i zaštitu podataka o ličnosti, Aleksandar Resanović istakao je značaj razvoja kulture zaštite podataka i ličnosti, kao i značaja da građani sada imaju mehanizam i instituciju koja zastupa njihove interese i prava da od države traže i saznaju informacije koje su značajne za sve građane u jednoj zajednici, bilo da je reč na nivou države, bilo da je reč o nivou lokalnih samouprava. Zamenik Resanović je rekao da više od 90% državnih organa postupi nakon reakcije Poverenika i da je to dobro, ali da i dalje začuđava stav državnih organa da po zahtevima građana i dalje zadržavaju informacije.

Prisutni građani čija pitanja su se odnosila najčešće na kršenja prava iz radnog odnosa i penzijskog i invalidskog osiguranja ostali su nakon održanog okruglog stola sa predstavnicima institucija u neformalnom razgovoru i istakli da ovakvi događaji treba češće da se organizuju i da u njih treba da se uključi što više srednjoškolaca kako bi čuli koja sva prava imaju i ko može ta njihova prava da štiti ili da im pomognu da ih ostvare.

 

Cilj projekta „Nezavisne institucije bliže građanima”, koji podržava Američka ambasada u Beogradu,  je približavanje rada ovih institucija građanima/građankama kroz direktan kontakt sa Zaaštinikom građana, Povernicom za zaštitu ravnopravnost i Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Video prilog sa okruglog stola možete pogledati OVDE.


unspecified(3) unspecified