Okruglim stolom o medijskim slobodama u Nišu završen proces konsultacija za izradu nove medijske strategije

 

 

 

 

 

Screen Shot 05-20-16 at 05.05 PMIMG_20160622_140428 (1)

 

Niš – Na nedavno održanoj tribini u Nišu o medijskim slobodama, privatizaciji i bezbednosti novinara, ocenjeno je da set medijskih zakona nije doneo očekivane rezultate, naprotiv, prostor za kritički dijalog je smanjen.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, smatra da je potreban jedinstven stav o zajedničkom cilju na temu medija i javnog interesa i dodaje da pitanje javnog interesa nije medijsko, već demokratsko pitanje. Ispred NDNV-a, Nedim Sejdinović je istakao da je evidentno kršenje medijskih zakona kao i prebacivanje odgovornosti institucija za kršenje ovih zakona, te da je potrebno podržati i podstaći uključivanje civilnog sektora u kontrolu sprovođenja medijskih zakona. On se dotakao i teme projektnog sufinansiranja medija i velike netransparentnosti u toj sferi. “Medijski konkursi su i pored zakona svedeni na legalizovanu korupciju” – rekao je Predrag Blagojević, novinar i urednik Južnih vesti.

Diskusija se zatim razvila u smeru primera iz života- na koliko različitih načina je moguće prevariti koncept projektnog sufinansiranja. Valentina Krstić, članica Lokalnog antikorupcijskog fronta predstavila je prisutnima rezultate istraživanja o projektnom sufinansiranju medijskih projekata. O bezbednosti novinara se raspravljalo pred sam kraj debate. Blagojević je zaključio da su novinari suočeni sa pritiscima i nezainteresovanošću države za te pritiske. Osećaju se nemoćno. Ivan Novković, iz Udruženja paraplegičara Niša izneo je svoj stav da osobe sa invaliditetom nisu zadovoljne podrškom i izveštavanjem medija u Nišu o njima.

Pitanje regionalnih javnih servisa, pitanje je koje je izazvalo oštru debatu među okupljenima – Da li je jug u podređenom položaju zbog nepostojanja regionalnih javnih servisa i imamo li kapaciteta za njihovo osnivanje?

 

NUNS logo color

TACO RC footer SRB novi

homoeuropeanus_logo