Onlajn escape room – Prilika za zabavu i okupljanje mladih oko istog cilja

Onlajn escape room – Prilika za zabavu i okupljanje mladih oko istog cilja

Beograd, 10. februar 2021.

Mladi iz Vranja, Bujanovca i Lebana juče su se uspešno izborili sa misterijama Samuraja i Alise u zemlji čuda i uspeli da dešifruju poruke Enigme – nemačke mašine iz Drugog svetskog rata. Sve ovo bilo je deo onlajn Escape room-a u kome su učestvovali mladi iz ove tri opštine na jugu Srbije, kako bi zajedničkim snagama došli do cilja, uspešno izašli iz soba i pritom se odlično zabavili.

Grupisani u tri ekipe, trinaestoro njih je uspešno rešilo svaki zadatak na koji su naišli, pri čemu im nisu smetali ni fizička odvojenost ni jezička barijera, kao što je uostalom i slučaj u svakoj drugoj životnoj situaciji kada treba uključiti logiku, zdrav razum i želju za lični i napredak zajednice koje su deo.

Upravo je zajedničko rašavanje lokalnih problema ono na šta cilja i projekat ALVED (Amplifying Local Voices for Equitable Development), namenjen upravo mladima iz ovih opština, u okviru kog će u narednom periodu biti organizovano još dosta aktivnosti, pored Escape room-a, u kome će  mladi imati priliku da se upoznaju i sarađuju još koji put.

Inače, Escape room je jedan od najpopularinijih vidova zabave poslednjih godina, a podrazumeva igru koja je smeštena u određenu prostoriju uređenu u skladu sa temom same igre. Igraju je timovi sastavljeni od dva do pet igrača, a cilj je da u roku od sat vremena savladaju sve prepreke i nađu izlaz iz soba, koristeći maštu, logiku i timski rad dok rešavaju zagonetke i pronalaze skrivene tragove. Dobra ekipa i raspoloženje dovoljni su za uspeh u ovoj igri.

Projekat ALVED finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode ga Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Gradjanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network  i Ngo Aktiv.