Osuda govora mržnje u Skupštini Srbije

Beograd, 3. decembar 2020. godine

Grupa organizacija civilnog društva i predstavnici medija osuđuju govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra. i pozivaju Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega  predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini  da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu.

Saopštenje objavljeno tim povodom možete pročitati u nastavku.

Pozivamo vas da date podršku saopštenju što možete uraditi slanjem mejla na ivanat@gradjanske.org

SAOPŠTENJE

Osuda govora mržnje u Skupštini Srbije

 

Mi, organizacije civilnog društva i predstavnici medija, oštro osuđujemo govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra.

Narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao „antisrpske“  i da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik”.

Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje  neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život.

Ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom. Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u Nacionalnom parlamentu koji se emituju uživo putem RTS -a kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima. O tome svedoči broj incidenata učinjen na štetu novinara u 2020. godini zabeležen u bazi napada i pritisaka na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (27 fizičkih napada, 47 pretnji, 10 napada na imovinu i 83 pritiska).  Time Srbija ide prečicom ka krajnje netoleratnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama.

Napominjemo da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući  da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

Iz tog razloga pozivamo Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega  predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini  da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu.

O ovom i sličnim incidentima obavestićemo međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom slobode izražavanja. 

Potpisnici:

Lista će se redovno ažurirati novim potpisima
 1. Asocijacija online medija
 2. Beogradski centar za bezbedosnu politku
 3. Beogradski centar za ljudska prava
 4. Biro za društvena istraživanja
 5. Business Info Group
 6. CANVAS
 7. Centar za evropske politike
 8. Centar za praktičnu politiku
 9. Centar za vladavinu prava
 10. Evropski pokret u Srbiji
 11. Fond za humanitarno pravo
 12. Građanske inicijative
 13. Helsinški odbor za ljudska prava
 14. Inicijativa mladih za ljudska prava
 15. Komitet pravnika za ljudska prava
 16. KRIK
 17. Nacionalna koalicija za decentralizaciju
 18. Nezavisno udruženje novinara Srbije
 19. Protekta
 20. Vojvođanski građanski centar
 21. Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS
 22. Odbor za ljudska prava Niš
 23. Centar za podršku ženama
 24. Mreža SOS Vojvodina
 25. Portal IST media Bor
 26. Centar za primenjene evropske studije – CPES
 27. EKONEC portal
 28. Nepušački Edukativni Centar – RP
 29. CINS
 30. Podrinjski Anti-Korupcijski Tim PAKT
 31. UG Zlatiborski krug
 32. UG Obrazovanje plus
 33. Udruženje Lilit
 34. Udruženje Stara Planina
 35. Udruženje Fenomena
 36. Užički centar za prava deteta
 37. URBAN-In