Otvoren konkurs za Godišnju medijsku nagradu za toleranciju (rok: 5.9.2017)

Beograd, 03.avgust 2017.godine -Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, treću godinu za redom dodelјuje Godišnju medijsku nagradu za najbolјe medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. Cilј konkursa je medijsko promovisanje vrednosti kao što su: ravnopravnost, tolerancija, zatim suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidlјivosti institucije Poverenika.

Pravo na učešće na konkursu imaju novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija registrovanih u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge na temu konkursa, u periodu od 5. septembra 2016. do 5. septembra 2017. godine.

Više novinara/novinarki iz iste medijske kuće može da učestvuje na konkursu, ali sa samo jednim prilogom/tekstom po osobi.

Kriterijumi na osnovu kojih će se učesnici ocenjivati su: prepoznavanje fenomena diskriminacije, doprinos smanjivanju stereotipa i predrasuda, afirmativno izveštavanje, promovisanje ravnopravnosti i upotreba rodno osetlјivog jezika.

U obzir će se uzimati radijski i televizijski prilozi u trajanju  od najduže 3 minuta, i najduže 30 minuta za reportaže.

Medijske tekstove i priloge potrebno je poslati u periodu od 5. juna do 5. septembra 2017godine na: poverenik@ravnopravnost.gov.rs. Prijava za konkurs treba da sadrži medijski prilog/tekst i kraću biografiju sa kontaktima autora/autorke. Format prijave: za radio i televiziju – link sa emitovanim prilogom, za štampane i internet medije – link i objavlјen tekst u PDF formatu.

Dobitnici/ce prve nagrade posetiće jednu od evropskih medijskih kuća koja ima dobre prakse u izveštavanju o lјudskim pravima.

Nagrade se dodelјuju u tri kategorije:

  • prva, druga i treća za radijski/TV prilog;
  • prva, druga i treća za štampani/tekst na internetu;
  • prva, druga i treća za radio/TV reportažu u trajanju do 30 min.

Stručni žiri čine: Bilјana Radulović (RTS), Nadežda Gaće (Novi magazin) i Bojana Milovanović (agencija Beta) – dobitnice prve nagrade u sve tri kategorije za 2016. godinu, šefica Odelјenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković i šefica Kabineta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Antigona Andonov.

Od prošle godine, pravo učešća imaju i studenti i studentkinje novinarstva sa akreditovanih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge u studentskim medijima na temu i u formi koja je zadata na konkursu, u periodu od 5. septembra 2016. do 5. septembra 2017. godine. Oni će se takmičiti van navedenih kategorija, a pobednicima će biti dodelјena posebna zahvalnica.

Najbolјi medijski prilozi na konkursu i imena autora i autorki biće proglašeni 16. novembra 2017. godine, a potom će imena dobitnika i dobitnica biti objavnjeni na sajtu i fejsbuk stranici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Tamari Vlaškalin putem adrese tamara.vlaskalin@ravnopravnost.gov.rs ili na telefone 011 243-64-64 i 011 243-80-20.

Izvor: ravnopravnost.gov.rs