Otvoren konkurs za medijsku nagradu – Kosovo i Srbija

Dosta toga što je u medijima u Srbiji i na Kosovu objavljeno o „drugoj strani“ u velikoj je meri negativno. Priče o svakodnevnom životu i mirnom suživotu ostaju neispričane.

Za dve susedne nacije, nastavak narativa koji razdvaja samo reprodukuje i jača trenutne negativne percepcije i predrasude. Mnoge priče izvan ovog prevladavajućeg narativa, dobijaju malo pažnje.

Inicijativa za mirne promene (PCi) je, kao deo projekta ALVED koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, naručila istraživačku studiju koju je realizovao IPSOS Strategic Marketing o „Razumevanju podeljenih narativa – Analiza medija u Srbiji i na Kosovu“ (Link studije). Ova analiza je pokazala da mediji u Srbiji i na Kosovu „zaista doprinose jačanju osećanja „drugosti“ (različitosti) ova dva eniteta“.

Da bi se suprotstavio ovim trendovima, PCi pokreće nagradu kojom će odati priznanje i nagraditi medijski sadržaj koji nudi drugačiju sliku o svakodnevnoj stvarnosti života u Srbiji i na Kosovu. Ovom nagradom odaće se priznanje i nagraditi kako novinari tako i medijske kuće.

Pozivaju se novinari, urednici, predstavnici medija i drugi da podele s nama svoje priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji.

Poziv za prijavljivanje otvoren je do sredine avgusta 2021. godine, a prijave će ocenjivati stručni žiri koji će odabrati pobedničke priče i medije.

Za više informacija o pozivu i uslovima prijave preuzmite Terms of Reference dokument – ovde.

Priče objavljene između 15. avgusta 2020. i 15. avgusta 2021. mogu se poslati na konkurs za Medijsku nagradu. Da biste se prijavili, kliknite na sledeći link: https://forms.gle/3XWBbGFMMJqBtiw47.

Rok za prijavu je 16. avgust 2021.

Projekat ALVED finansiran je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a sporovodi ga konzorcijum vođen Peaceful Change Initiative (PCi), dobrotvornom organizacijom registrovanom u Velikoj Britaniji, u bliskoj saradnji sa People in Need (PiN), međunarodnom nevladinom organizacijom registrovanom u Češkoj Republici, i u partnerstvu sa Građanskim inicijativama (GI), NVO Aktiv i Peers Educators Network.