OTVOREN POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA INSTITUCIONALNE GRANTOVE

Beograd, 01. april 2020. godine

 

ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo

 

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA

INSTITUCIONALNE GRANTOVE

 

Iako potpuno svesni ozbiljnosti trenutne situacije i proglašenog vanrednog stanja usled pandemije izazvane virusom COVID 19, a upravo iz razloga pojačane potrebe za podrškom radu organizacijama građanskog društva i njihovom snažnijem povezivanju sa građanima, objavljujemo javni poziv za dodelu institucionalnih grantova u okviru Programa „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji finansira Vlada Švajcarske kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), a realizuju HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative.

Program „Zajedno za aktivno građansko društvo” (ACT) projektovan je kao četvorogodišnja podrška organizacijama građanskog društva (OGD) u Srbiji (2019-2023) kroz dodelu grantova i jačanje njihovih kapaciteta kako bi što efikasnije odgovarali na izazove građanskog aktivizma u Srbiji. Ovo je prvi od više poziva za dodelu finansijske podrške organizacijama građanskog društva u Srbiji koji će se realizovati u okviru ovog programa.

Cilj ovog Poziva je da osnaži građansko društvo za aktivnije učešće u procesu donošenja odluka i kreiranja politika kao i efikasnije zastupanje interesa građana, posebno na lokalnom nivou.

Poziv pruža priliku organizacijama građanskog društva da dobiju finansijsku podršku za institucionalno osnaživanje, da razviju i ojačaju kapacitete za uspostavljanje i jačanje veza sa građanima. Namenjen je pre svega, malim i srednjim organizacijama građanskog društva koje ostvaruju zajedničko delovanje sa građanima za dobrobit svojih lokalnih zajednica. Od izabranih OGD se, pored implementacije odobrenih projektnih aktivnosti, takođe očekuju posvećenost sveukupnom organizacionom razvoju i spremnost za njegovo unapređenje uz podršku ACT programa.

Poziv je namenjen organizacijama građanskog društva, a detaljne kriterijume za učešće, kao i druge informacije u vezi sa prijavom mogu se pronaći u Smernicama za podnošenje prijava za institucionalne grantove za organizacije građanskog društva na internet stranici projekta ACT.

Poziv je otvoren od 1. aprila do 13. maja 2020. godine.

Prijave se vrše elektronskim putem. Procedura prijavljivanja sa svim neophodnim koracima i objašnjenjima dostupna je na internet stranici act.civicatalyst.org  

U cilju prilagođavanja aktuelnoj situaciji, informativna sesija o pozivu u online formatu biće održana 9. aprila 2020. godine u 13 časova, sa ciljem da se OGD približi ACT program i ovaj Poziv. Tokom informativne sesije svi učesnici će imati priliku da uživo postavljaju pitanja i dobiju odgovore od članova ACT tima. Ova sesija će biti snimljena i postavljena na internet stranici ACT projekta.

Prijavu za informativnu sesiju možete popuniti OVDE.

Sve druge informacije, uključujući i odgovore na najčešće nedoumice i pitanja u vezi sa podnošenjem prijava u okviru ovog Poziva, biće dostupne na web sajtu ACT projekta, kao i na sajtu Građanskih inicijativa. Kako ne biste propustili nijednu važnu novost, možete se prijaviti i za bilten.

Za sva dodatna pitanja i informacije u vezi sa uslovima konkursa, možete se obratiti na info@act.org.rs, a u vezi sa tehničkim pitanjima koja se odnose na elektronsko podnošenje prijava na support@catalystbalkans.org

Napomena – U svetlu novonastale situacije i usled nemogućnosti da predvidimo dalji razvoj događaja u vezi sa širenjem virusa COVID-19, ostavljamo mogućnost da predviđeni rokovi za prijavljivanje, selekciju, trajanje finansijske podrške i izgradnje kapaciteta, budu promenjeni u skladu sa izmenjenim okolnostima u datom trenutku.

 

Donator:

Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) / Švajcarska agencija za razvoj i saradnju

Implementacioni partneri: HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative
Iznos po prijavi: do 2.600.000,00 RSD
Trajanje pojedinačnih ugovora: 24 meseci
Okvirni, predviđeni broj podržanih OGD: do 30
Ciljna grupa: Organizacije građanskog društva (OGD), male i srednje veličine (više od 50% sredstava za grantove je opredeljeno za organizacije izvan Beograda)
Opšti cilj programa: Doprinos aktivnom civilnom društvu za dobrobit svih ljudi i povećano učešće građana u donošenju odluka, posebno na lokalnom nivou.
Specifični cilj programa: Efikasne i finansijski održive OGD odgovorne prema građanima, OGD koje mobilišu podršku građana i zastupaju interese građana u procesima donošenja odluka;
Kjučni pravci delovanja: Uključivanje i mobilizacija građana, praćenje sprovođenja zakona i politika, rodna ravnopravnost i povezane teme, socijalna inkluzija i ranjive grupe, decentralizacija, ljudska i građanska prava, zaštita životne sredine i dobro upravljanje.
Komponente ACT programa: 1) Institutionacilni grantovi (finansijska podrška OGD)
2) Izgradnja i jačanje kapaciteta OGD
Trajanje finansijske podrške i izgradnje kapaciteta[1]: septembar 2020. godine – septembar 2022. godine

 

[1] Okvirni plan.