Otvorena izložba “Slike sećanja” porodica nestalih i poginulih u ratovima ‘90-ih

Beograd, 28. mart 2023.

Izložba “Slike sećanja” – lična svedočanstva porodica koje i dan danas tragaju sa svojim najmilijima, nestalim u ratovima tokom ‘90-ih, otvorena je danas u Beogradu u Kući kralja Petra Prvog i trajaće do 4. aprila.

Slike sećanja čini izložba oslikanih radova članova 16 porodica nestalih/poginulih, koji su u oblika sata i simbolizuju teško breme čekanja, ali svojom sadržajnošću i lepotom ilustruju i vrednosti vezane za ljudsko dostojanstvo, identitet, sećanje i pomirenje. Na osnovu skica članova porodica nestalih i poginulih, radove je oslikala umetnica Sonja Rosić.

Predsednica Udruženja porodica nestalih “Suza”, koje je i organizovalo ovu izložbu, Dragana Đukić, kaže da iza svake slike stoji ogromna tuga i bol koje porodice dostojanstveno nose.

“Ovim radovima porodice apeluju na nadležne i javnost da je krajnje vreme da se bolna neizvesnost otkloni i vrati svakom nestalom licu identitet. Ovom prilikom moram da podsetim da naše Udruženje okuplja sve porodice koje su izgubile najmilije, bez obzira da li se još uvek vode kao nestali ili su sahranjeni. Važno nam je da svojim aktivnostima svi zajedno negujemo kulturu sećanja i nezaborav”, rekla je Đukić.

Ona je dodala i da su slike štampali na banerima i time je učinili „putujućom” s ciljem da je što veći broj ljudi vidi.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović je poručila da joj je izuzetno teško da govori ispred članova porodica nestalih i poginulih jer ju je rad sa žrtvama naučio da im se ništa ne govori, da se one samo slušaju.

“Ono što su me žrtve u tom radu naučile, jeste da sa njima razgovaram sa najvećom poniznošću, zato što je to najveća grupa u regionu koja nema nikakve mržnje, jer se te grupe najviše zalažu da se nikome ne desi ono što se njima desilo. Da bismo ostvarili pravdu za žrtve, potrebno je nekoliko stvari. Najpre – istina o tome šta se desilo, i pravda da odgovaraju oni koji su te zločine počinili. Takođe –  obeštećenje tim porodicama. Tu sam od vas naučila da nisu u pitanju samo finansije, nego momenat prepoznavanja od strane svake države učesnice sukoba šta se to desilo i uvažavanje žrtava”, rekla je Stojanović.

Na otvaranju izložbe obratili su se članovi porodica čija su sećanja na najmilije oslikana ovim radovima. Nena Blagojević je na slici predstavila muža Mirka koji je nestao i koji još uvijek nije pronađen. Slika Nade Bodiroge je posvećena njenim roditeljima Teodoru i Danici Samardžija koji su nestali na Kordunu na kućnom pragu i dalje nisu pronađeni. Slavica Bašić sliku je posvetila svom i dalje nestalom suprugu Ranku. Nevenki Dobrić su ubijeni sin Siniša i svekar od strane hrvatske vojske. Sina je sahranila, ali svekrovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Dušanka Kojić je izgubila muža Kostu i on se i dalje vodi kao nestalo lice. Boro Slavuj sa Banije je posvetio sliku svom bratu Đuri koji je kao novinar kidnapovan na Kosmetu 1998…

Prisutnima su se obratili i: Ivana Kostić – asistentkinja službe traženja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta nadležna za rad sa porodicama nestalih i udruženjima, Ljiljanka Krstić – načelnica odeljenja Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Dragoljub Nikolić – direktor Dečjeg kulturnog centra Majdan Dragoljub Nikolić.

Izložba je otvorena do 4. aprila u Kući kralja Petra Prvog u Beogradu (Vase Pelagića 40).