25 May Otvorene Kućice solidarnosti na jugu Srbije

Vranje, Bujanovac i Lebane dobili su Kućice solidarnosti, koje su otvorene da bi svakodnevno pomagale stanovnicima ovih mesta koji nemaju za hranu, kao jednu od najosnovnijih potreba za život. Građanske inicijative na ovu ideju su došle po ugledu na neke zemlje koje su tokom prošle godine, kada je čitav svet zadesila pandemija, pa samim tim i nezaposlenost uz koju ide i siromaštvo, na ovaj način pomagale svojim građanima koji su gladni. 

Kućica solidarnosti u Lebanu je postavljena ispred Centra za socijalni rad, u Bujanovcu u Gradskom parku, a u Vranju u dvorištu Doma učenika srednjih škola. Kućice funkcionišu tako što u njih svako ko ima i želi, tokom celog dana može da stavi hranu, a svako kome je potrebna, može iz kućice da je uzme. Važno je naglasiti da u kućicu može da se stavi samo pakovana hrana sa tačno naznačenim datumom isteka roka, jer se samo na taj način mogu sačuvati bezbednost i zdravlje onih koji će hranu koristiti. 

Građani sva tri mesta odlično su reagovali na postavljene kućice i već na otvaranju su doneli mnogo hrane koja negde nije ni mogla da stane u kućice. Interesantno je da je ova akcija inspirisala neke rukovodioce da dalje razrade ovu ideju, pa će u Lebanu pored ove, napraviti još jednu kućicu u koju će ljudi ostavljati odeću, kućnu hemiju i igračke, koje su donosili i na dan otvaranja.

Kućice su izradili stolari iz radionice “Kutak art” iz Vranja, farbali su ih mladi iz sva tri mesta, a podršku su pružila i rukovodstva opština, odnosno grada u slučaju Vranja, od kojih smo dobili dozvole i predloge lokacija koje su najpogodnije i najbezbednije za ovu priču.

Kućice se mogu prepoznati po žutoj boji, hrani koju čuvaju za gladne i mogućnosti koju pružaju stanovnicima ovih mesta da svakodnevno budu humani.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.