Otvoreni klub raspisuje konkurs za kratku priču na temu DEČIJIH PRAVA

2015_03_17-storytelling-for-startups-830x303-copyDruštvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša u partnerstvu sa Centrom za kreativni razvoj iz Knjaževca i u saradnji sa 6 organizacija iz jugoistočne Srbije (UG Dečja radost iz Zaječara, Centar za građanski aktivizam – Denizen iz Svrljiga, KIC Pralipe iz Pirota, Društvo Roma iz Prokuplja, Nexus-Vranje iz Vranja i Građanske inicijative iz Beograda, kancelarija u Bujanovcu) raspisuje konkurs za kratku priču na temu dečijih prava.

Junaci kratke priče treba da budu deca i mladi (do 18 godina) kojima su prekršena dečija prava ili su na različite načine isključeni iz života zajednice, u neravnopravnom položaju su u odnosu na svoje vršnjake, nalaze se na marginama društva, izložena su siromaštvu, diskriminaciji, nasilju, nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, uskraćena su za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, itd. Iako su tu, oko nas, sa nama, većina tih malih junaka je nevidljiva i bez glasa. A mogli bi da ispričaju svoju priču i da nam kažu mnogo, o sebi, ali i nama, našem svetu i prilikama. Javite se, podelite sa nama delić tih neispričanih priča.

Uslovi konkursa:
Priča treba da bude istinita. Radi zaštite prava na privatnost, imena junaka priče mogu biti izmenjena. U slučaju da priča uđe u najuži izbor, potrebno je da pisac dokumentuje istinitost priče.
Priča treba da ima do 1000 reči, font Times New Roman, veličina fonta 12.
Pravo učešća na konkursu imaju svi učesnici sa teritorija sledećih gradova/opština: Niš, Knjaževac, Svrljig, Zaječar, Pirot, Prokuplje, Vranje i Bujanovac.

Priča se šalje u elektronskom obliku na e-mail adresu storytellingserbia@gmail.com. Pri slanju priče obavezno je dostaviti ime i prezime autora priče, kontakt telefon i OBAVEZNO naznačiti za koji grad/ opštinu se konkuriše, s obzirom da svaki/a od njih ima svoj poseban žiri koji će odlučivati o nagradama.

Žiri će u svakom gradu/opštini nagraditi po 3 najuspešnije priče tako što će autorima dodeliti nagrade u vrednosti od 100 EUR za I mesto, 60 EUR za II mesto i 40 EUR za III mesto.

Konkurs je otvoren od 25. novembra 2016. godine do 31. januara 2017. godine.

Slanjem rada na konkurs učesnici daju saglasnost da njihov rad bude izabran na konkusu i da se koristi u promotivne svrhe od strane organizatora konkursa. Prispeli radovi se neće vraćati.

Konkurs je otvoren u okviru projekta „Dečija prava u priči i praksi“ (Child rights in stories and practice) koji sprovodi Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub u partnerstvu i saradnji sa napred navednim organizacijama civilnog društva, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji kroz EIDHR program.