Otvoreno Medijsko sklonište u Čačku

U Čačku je otvoreno Medijsko sklonište, mesto na kome će biti ostvaren najbolji kontakt između objektivnih medija i građana koje okuplja novinare iz više čačanskih redakcija.

Maja Stojanović (Građanske inicijative) i Svetlana Kojanović (CEMA) svečano otvaraju Medijsko sklonište

Vukašin Obradović iz Građanskih inicijativa kaže da je ovo osmo Medijsko sklonište koje je zaživelo u Srbiji.

– Naša osnovna ideja je da napravimo sinergiju između medija, organizacija civilnog društva i građana, pre svega onih koji se zalažu za promene. Pod tim podrazumevamo da upravo građani budu u centru svih naših aktivnosti. Medijska situacija je naročito teška u lokalnim sredinama, a ono što mi pokušavamo je da upravo ti mediji dobiju značaj koji bi trebalo da imaju – naveo je on.

Prema Obradovićevim rečima, ovo nije projekat već jedna okrenutost Građanskih inicijativa nekom budućem vremenu, a jedina želja je da se čuju ideje, potrebe i ciljevi medija na lokalu.

– Uz našu podršku i vašu energiju uspevamo da dopremo do onog zbog čega postoje i mediji i organizacije civilnog društva, a to su građani – istakao je Obradović.

Vukašin Obradović je zahvalio svim kolegama, koji, kako je rekao, opstaju i uspevaju uprkos svim nepovoljnim okolnostima u kojima rade.

– Time građanima omogućavate njihova elementarna prava, od informisanja do udruživanja, a nadam se da će ovo mesto biti i mesto okupljanja svih zajedno što je nama i glavni cilj –  zaključio je Obradović.

Maja Stojanović, direktorka  Građanskih inicijativa izrazila je očekivanje da će prostor Medijskog skloništa biti sve veći i veći, i da je ovo samo početak, odnosno, mrvica slobode koja je ostvarena u gradu pored Morave.

– Ono što nam nedostaje u ovom trenutku su medijske slobode i objektivno informisanje građana koji su u „okovima“. Nadam se da ćemo uspeti zajedno da ih slomimo, možda sa težim alatom ili više truda i doslednosti – rekla je ona.

Građanske inicijative se, podseća, pre svega bave građanima, jer nema slobodne zemlje i društva u kojoj oni nemaju prave informacije.

– Već dugo su medijske slobode ugrožene, a okolnosti su nas dovele u situaciju da moramo prvo da se pozabavimo istinom kako bismo pravili društvo po meri građana Srbije – zaključila je Stojanović, istakavši da je korupcija jedna od glavnih tema na kojoj treba raditi.

Prema rečima urednika Čačanskih novina, Stojana Markovića, građani su jedini validni da procene rad novinara, a medijska slika u Čačku je manje – više slična kao i u drugim gradovima naše zemlje.

 Ono što je neophodno nama i građanima je mesto gde ćemo se sastajati, razmenjivati mišljenja, a žitelji Čačka će moći da kažu šta ih boli i da nam otvore dušu – rekao je on.

Kako je naglasio, i u ovoj sredini na prste jedne ruke se mogu izbrojati mediji koji pišu otvoreno, slobodno i istinito.

– Sa druge strane imamo veliki broj onih drugih, koje vlast bogato nagrađuje iz gradske kase, i pišu samo kako njima odgovara. Nama je trebalo baš da imamo ovakav prostor, kako bi se ovo malo objektivnih medija sastajali, ukrupnjivali i ostvarivali nove programske sadržaje, zahvaljujući kojim će građani biti bolje informisani – ocenio je Marković.

Medijsko sklonište će biti i slušaonica, u kojoj će novinari čuti glas naroda, ali i javna govornica, smatra on. Zahvaljujući takvoj saradnji će se ostvariti i bolje javno informisanje zaključio je Marković, naglasivši da ništa ne bi moglo da se realizuje da nije bilo podrške Građanskih inicijativa.

Inače, u čačanskom Medijskom skloništu udruženi su novinari iz redakcija – Čačanske novine, ozonpress.netepicentarpressN2info-lider.com, Radio Klik FM i Centra za monitoring i aktivizam.

Podsetimo, pored Čačka, Medijska skloništa postoje još i u: Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Valjevu i Bujanovcu, a u planu je otvaranje novih u celoj Srbiji.

Svi zainteresovani, koji svojim idejama, inicijativama, sugestijama žele da unaprede rad Medijskog skloništa u Čačku mogu se javiti putem e-mail adrese medijskosklonistecacak@gmail.com.

Ljubica Sokić, Foto: Bus Plus