Otvoreno o Spisku: Udruženi građani za bezbedno društvo

Beograd, 8. oktobar 2020. godine 

Otvoreno o Spisku: Udruženi građani za bezbedno društvo

Vreme: četvrtak, 15. oktobar od 11h do 14h, Zoom platforma

 

Pozivamo Vas da se pridružite skupu o slobodi udruživanja građana i borbi protiv finansiranja terorizma u četvrtak, 15. oktobra od 11 do 14h preko Zooma.

Povod za ovaj skup je tzv. slučaj Spisak, to jest vest da su sve komercijalne banke u Srbiji dobile zahtev od Uprave za sprečavanje pranja novca da dostave podatke o računima i bankarskim transakcijama 37 udruženja građana, fondacija i medija, kao i 20 pojedinaca. Pošto ni dva meseca od objavljivanja ove vesti nema jasnog odgovora državnih organa o pravnom osnovu sumnjičenja organizacija sa spiska, niti kriterijuma na osnovu kojih se neke organizacije svrstavaju u rizične, četiri radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) koje se bave stanjem demokratije, slobodom izražavanja i medija, pravosuđem i osnovnim pravima i dostupnošću bezbednosti i pravde, pokreću dijalog na ovu temu u znak podrške organizacijama sa Spiska.

Da biste učestvovali na događaju, prijavite se preko linka (https://gradjanske.civicatalyst.org/spisak) do ponedeljka (12. oktobra 2020.), nakon čega ćete dobiti Zoom link za učešće u događaju. Na događaju će biti obezbeđen i simultani prevod na i sa srpskog na engleski jezik. 

Cilj skupa je da u dijalogu procenimo sprovođenje principa, obaveza, dometa i ograničenja angažovanja građanskog društva u borbi protiv finansiranja terorizma u Srbiji i najbolje prakse u Evropi. Na prvom panelu govoriće aktivisti lokalnih inicijativa i predstavnici organizacija civinog društva  o tome zašto je važno poverenje za rad udruženja građana? Šta organizacije rade da zarade poverenje građana? Koje su posledice po građane kada su ta udruženja izložena pritiscima i napadima? Drugi panel biće posvećen dometima građanskog društva u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Poziv za učešće na ovom panelu je dobio i v.d. direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, a pored njega će govoriti predstavnici lokalnih i međunarodnih organizacija civilnog društva o tome kakvo je dosadašnje iskustvo uključivanja organizacija građanskog društva u sprečavanje finansiranja terorizma u Srbiji i koje su posledice za buduća partnerstva sa državnim organima? Detaljan program i spisak govornika možete naći u prilogu. Za više informacija obratite se mejlom na ivanat@gradjanske.org.

 

Događaj organizuju sledeće radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU): 

 

  • Međusektorska radna grupa za političke kriterijume,
  • Međusektorska radna grupa  za slobodu izražavanja i medija, 
  • Radna grupa za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i 
  • Radna grupa za Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, 

kao i organizacije koje se nalaze na Spisku.