09 Jun Otvoreno pismo evropskim i nacionalnim liderima

Beograd, 9. jun 2020. godine

27. maja Evropska komisija predstavila je strategiju za prevazilaženje negativnih efekata pandemije COVID-19. Takođe je predstavljen i nacrt sedmogodišnjeg budžeta za EU koji bi trebao biti osnovno sredstvo u postizanju ciljeva navedenih u strategiji (2020/442).

Iako strategija pominje civilno društvo kao važnog partnera u suočavanju s mnogim izazovima koje je našim društvima donela pandemija, razočarava činjenica što uloga civilnog društva nije adekvatno predstavljena u nacrtu budžeta. Ova neusklađenost se jasno pokazuje predlogom za smanjenje obima Programa za prava i vrednosti (Rights and Values Programme) za preko 20 posto u odnosu na ionako vrlo nizak broj koji je Komisija predložila 2018. godine. Program je bio namenjen podršci projektima koje sprovode organizacije civilnog društva koje promovišu i štite zajedničke evropske vrednosti demokratije, vladavine zakona i osnovnih prava. Ovaj program neće dati efikasne rezultate bez odgovarajućih finansijskih sredstava.

U cilju pokušaja da se na ovu odluku utiče, veliki broj organizacija civilnog društva iz čitave Evrope potpisao je otvoreno pismo, pokrenuto od strane European Civic Forum-a, upućeno predsednici Evropske komisije, članovima Evropskog parlamenta, kao i predstavnicima država članica Evropske unije.

Građanske inicijative su takođe potpisale ovo pismo. Ukoliko želite da se pridružite i svojim potpisom pružite podršku ovom pismu, možete to učiniti ovde.

Celo otvoreno pismo na engleskom jeziku možete pronaći ovde.