OTVORENO PISMO šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji

Otvoreno pismo

Gospodinu Emanuelu Žofreu

Šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji

Poštovani gospodine Žofre,

Obraćam Vam se u ime Građanskih inicijativa, organizacije posvećene promociji demokratije i vladavine prava u našoj zemlji.

Kako se približavaju izbori u Srbiji, izuzetno je važno naglasiti ulogu koju međunarodna zajednica, uključujući i Delegaciju Evropske unije, ima u očuvanju integriteta demokratskog procesa.

U prošlosti, prisustvo i nepristrasnost međunarodnih aktera bili su ključni u podršci principima slobodnih i fer izbora. Međutim, svedoci smo da se u poslednje vreme ta uloga menjala, ponekad nenamerno doprinoseći percepciji pristrasnosti i podrške određenim političkim snagama. Ovo narušava veru u demokratske procese i pravičnost izbornog sistema.

Stoga, snažno apelujemo na Vas da se uzdržite od učestvovanja u bilo kakvim događajima koji bi mogli biti interpretirani kao podrška vladajućoj stranci, posebno u svetlu predstojećih izbora. Najava Vašeg prisustva na otvaranju gasne interkonekcije u Nišu, zakazanom za 10. decembar, samo nedelju dana pre izbora, mogla bi biti shvaćena kao takva podrška.

Nepristrasnost Evropske unije je od suštinske važnosti za očuvanje demokratskih principa u Srbiji. Kao zagovornici evropskih vrednosti, smatramo da je naša zajednička odgovornost da osiguramo da izborni proces bude fer, transparentan i slobodan od bilo kakvog uticaja.

Zahvaljujemo vam na pažnji i nadamo se vašem razumevanju i podršci u očuvanju demokratskog duha u Srbiji.

S poštovanjem,

Maja Stojanović

Građanske inicijative