OUTHIDE Festival – Ideja vredna cimanja

 

Ideja vredna cimanja – D8BUNTA

 Buntovni pokret manifestovan kroz muzički festival sa ciljem da kroz 10 godina obnovi grad I učini turističkom atrakcijom

“Provincija je samo geografska odrednica”. Iako je ova rečenica tačna, nije lako živeti 100km od autoputa. Da Zaječar treba predstaviti kao realnu osobu od krvi i mesa, bio bi matori roker, duge masne kose, pocepane kožne jakne sa ispranim zvezdinim dresom ( i to ona edicija kad je Kristal bio generalni sponzor), koja baulja od bircuza do bircuza, prepričavajući kako je bilo onomad, a da je to „onomad“ bilo pre tačno 30 godina.

Ovde zapravo niko nema para, sam grad je u milionskom minusu, klubovi sa „nefensi“ tematikom se gase, i polako se kida delić po delić gradske duše. Sve ovo su manje- više univerzalne karakteristike gradova iz kojih se iselila industrija početkom 90-tih, ali ima jedna stvar koja čini Zaječar jako specifičnim. A to je scena. Muzička scena. Uprkos svim egzistencijalnim  i provincijskim problemima kojima je ovaj grad prepušten, nikada nije dovedena u pitanje autohtona, autorska, i na kraju krajeva nikad dovoljno promovisana muzička scena u gradu.

Iz te scene, iz te mase bendova, iz neverovatog muzičkog znanja koji ovaj grad ima na svom asfaltu rađa se jedna muzička ideja pod nazivom festival Outhide. Sa uličnim i univerzitetskim obrazovanjem, sa kilometrima u razvučenim kablovima, sa buntom da trenutno stanje nije sve što ovaj grad može da ponudi. Sa idejom da je moguće napraviti festival po „live aid“ principu, gde će se uvek najveći deo prihoda odvajati za „ideje vredne cimanja“. Sa ludačkim entuzijazmom jedne uigrane gradske ekipe koja veruje da je “Pobuna glas onih koje niko ne sluša” Zato smo se okupili i odlučili da napravimo ovaj humanitarni događaj. Sav prihod sa Festivala ide u humanitarne svrhe.

Ako misliš da je naša ideja vredna cimanja dođi 19.avgusta na Kraljevicu, jer šta god da slušaš nećeš biti izneveren, ili samo poseti naš donate button na sajtu i pomozi onima koji bi da se iscimaju za ideju.

Dodatne informacije možete naći ovde.

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.