Ozbiljno ugrožena bezbednost novinarima i novinarkama KRIK-a

Beograd, 10. mart 2021. godine 

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) najoštrije osuđuju ugrožavanje bezbednosti novinara i novinarki istraživačke mreže KRIK skandaloznim tabloidnim izveštavanjem medija bliskih vlasti i pozivaju nadležne institucije da na ove napade reaguju u što kraćem roku.

Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo moraju da se oglase i preduzmu sve mere kako bi KRIK nastavio sa radom bez pritisaka koji su nastali kao posledica očigledno koordinisane kampanje tabloidnog linča.

Ovaj napad, koji predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa navoda o povezanosti vladajućih struktura sa kriminalnim grupama koje je upravo KRIK godinama iznosio u svojim istraživačkim tekstovima, dolazi u trenutku u kome je atmosfera u društvu posredstvom medija dodatno uzdrmana neetičnim izveštavanjem o organizovanom kriminalu, koje je podrazumevalo i prikazivanje uznemirujućih fotografija u udarnom terminu na čak trinaest televizija, i stoga predstavlja transparentno crtanje mete na čelu novinara i novinarki ovog portala.

Podsećamo da se Republika Srbija na svom evropskom putu obavezala da poštuje principe koji podrazumevaju obavezu države da pruži zaštitu novinarima i svima onima koji izveštavaju u javnom interesu, kao i da onemogući korišćenje medija u svrhu obračunavanja sa političkim protivnicima, pogotovo curenjem informacija iz istraga u medije.

Ovim se još jednom pokazalo da u Srbiji ne samo da ne postoje uslovi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na slobodu izražavanja već da je bezbednost novinara i novinarki ozbiljno ugrožena. Iz tog razloga, potpisnice ovog saopštenja očekuju da se ovim povodom oglasi i novoformirana Grupa za bezbednost novinara.

Državni organi su dužni da javnim i jasnim izjašnjavanjem o neosnovanim napadima na KRIK, obezbede istraživačkim novinarima adekvatnu zaštitu, podrškom i stvaranjem atmosfere u kojoj će kritičko novinarstvo biti jedno od najvažnijih stubova pravne i demokratske države.

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija NKEU

Radna grupa za Poglavlje 23 NKEU