Peta PRaćka konferencija: Kako se odupreti pritiscima i iskočiti iz ustaljenih okvira


Beograd, 19. april 2022.

Građanske inicijative u saradnji sa EU TACSO 3 organizuju petu po redu „PRaćku” – konferenciju o trendovima u komunikacijama za aktivne građane – od 20. do 21. aprila 2022. godine, u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 u Beogradu.

Inspirisani pričom o Davidu i Golijatu, sa željom da skrenemo pažnju na činjenicu da je u borbi sa „velikim problemima“, dovoljno „malo, ali ubojito oružje“, stvorena je PRaćka, jedinstvena konferencija u regionu, posvećena primeni PR-a u neprofitnom sektoru. U svom petom izdanju, ovogodišnja PRaćka po prvi put dobija i regionalni karakter, čime daje priliku za još širu razmenu znanja i iskustva među učesnicima.

Kako navodi Teodora Zahirović, PR menadžerka Građanskih inicijativa, organizacije civilnog društva u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana suočavaju se sa globalnim trendom koji se odvija već dugi niz godina – sužavanjem prostora za delovanje sa ciljem ograničavanja osnovnih sloboda.

“Pandemija kovid-19 je zbog niza represivnih mera ovaj trend još više ubrzala, a zbog stalnih pritisaka koje trpe, organizacijama civilnog društva je sve teže da dopru do javnosti i komuniciraju svoje aktivnosti u cilju promovisanja i zaštite osnovnih ljudskih prava. Zato je ovogodišnja PRaćka posvećena upravo tome: kako da se odupremo pritiscima i da svoj rad predstavimo na najefikasniji načun koristeći se novim alatima i tehnologijama. Tokom dva dana, kroz panel diskusije i radionice, učesnici PRaćke imaće priliku da nauče kako da promene ustaljeni način razmišljanja, osmisle nove pristupe i primene nove metode u prevazilaženju prepreka”, ističe Teodora Zahirović.

Kako organizacije civilnog društva mogu da dopru do javnosti preko sve popularnije društvene mreže TikTok, ali i kako da uspešno pokrenu podkast, učiće se na radionicama PRaćke koje vode Nikola Ristić, menadžer društvenih mreža Krovne organizacije mladih Srbije, i Vladimir Radinović, suosnivač platforme Podcast.rs. O tome kako razviti efikasan plan krizne komunikacije, govoriće Suzana Miličić, ekspertkinja za krizni PR.

Ovogodišnja “PRaćka” donosi i panel “Storytelling” u kojem učestvuju Branko Čečen, novinar i direktor CINS-a, Goran Igić, suosnivač Storytelling studija Vidi Vaka, i Dragan Kremer, ekspert angažovan na programu Media for All, koji realizuje British Council. Kako jačati otpornost u uslovima suženog prostora za civilno društvo govoriće panelisti Sonja Stojanović Gajić, aktivistkinja i ekspertkinja u oblasti upravljanja sektorom bezbednosti i transformacijom konflikta, Jelena Vasić, novinarka KRIK-a, i Filip Noubel, medijski trener i direktor komunikacija u GDSI. Takođe, učiće se i o komunikaciji posle pandemije, ali i o tome kako organizacije civilnog društva da postignu veću transparentmost i kredibilnost pred javnošću.

Kompletnu agendu ovogodišnje PRaćke možete pogledati ovde: PRacka 2022_Agenda.