Nova šansa za socijalno preduzetništvo – SmartStart projekat

Beograd, 15. mart 2018. godine – Građanske inicijative u okviru programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva pokreću projekat za podsticanje socijalnog preduzetništva – SmartStart, u partnerstvu sa organizacijama CPCD iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Turske, koji je podržala EU. Ovaj projekat ima za cilj da podstakne udruženja i pojedince da pokrenu svoj posao i unaprede svoje poslovanje kroz ekonomsku komponentu, ali socijalnu, tako što će sarađivati ili zaposliti/angažovati osobe koje su marginalizovane, teško zapošljive ili u riziku od siromaštva, kao i osobe na rehabilitaciji. 

Prepoznat je značaj mikroekonomske stabilnosti koja počiva na snažnim, malim i srednjim preduzećima, koja, kao dodatnu vrednost, imaju i društvenu komponentu.

Osim direktne finansijske podrške udruženjima, druga važna komponenta ovog projekta je zagovaranje za stvaranje regulisanog pravnog okvira u kome socijalna preduzeća mogu da posluju u okvirima zakona uz određene poreske olakšice, ili poseban status u nekim oblastima.

Projekat će trajati narednih godinu dana i pratiće aktivnosti udruženja koja su nagrađena grantom.
Učesnici/e programa su: RazlivališteCentar za afirmaciju dece i omladine – CADOBusiness Innovation Program – BIPSUdruženje za lokalni razvoj KamenicaIz kugaKid HubUdruženje invalida cerebralne i dečje paralize UžiceUdruženje za društveni razvoj mladih ”Interaktiv’‘, Udruženje građana za razvoj i unapređenje zajednice “San”, Timočki Omladinski CentarCaritas Šabac i Keve znaju kako. Ono što ova udruženja rade je inspirativno i od značaja za celu zajednicu, zato je neophodno podržati ove ideje i ukazati poverenje ovim divnim ljudima koji su spremni da urade nešto lepo za svoje okruženje.