Podizanje standarda, smanjenje prostora za delovanje?

Brisel, 7.septembar, 2016  – Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (Balkan Civil Society Network – BCSDN) organizovala je međunarodni sastanak u Briselu pod nazivom  “Podizanje standarda, smanjenje prostora za delovanje?” prilikom koga je predstavljen i godišnji izveštaj o podsticajnom okruženju 2015.godine ( Izveštaj za Srbiju : Monitoring Matrix 2015)

Sastanku su prisustvovale različite evropske institucije, mreže, think tank organizacije, a regionalni predstavnici organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana i Turske predstavili su ključne izazove civilnog društva i stanje podsticajnog društva u svojim zemljama.

Cilj je bio da se otvori diskusija sa Evropskom komisijom, drugim institucijama EU i zainiteresovanim stranama o tome kako proces pristupanja EU može promovisati veću snagu civilnog društva koja povećava političku odgovornost i podstiče dublje razumevanje o neophodnim reformama u procesu pridruživanja EU.

Bojana Selaković, v.d. izvršne direktore Građanskih inicijativa, panelista  predstavila je stanje u Srbiji, u smislu odnosa države prema civilnom društvu u 2016.godini. Ona je istakla zabrinjavajuće trendove i tendencije države da organiči prostor za slobodu udruživanja i druge ostale slobode. Ona se osvrnula na predlog Nacrta o Građanskom zakoniku u delu koji se tiče fondacija i zadužbina, ali i na kampanju koju je civilno društvo pokrenulo za izmene Zakonika. Takođe, Selaković je navela i Zakon o javnim okupljanjima, odnosno, izazove sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva kao organizatori različtih javnih skupova.

Bojana je na panelu “Ključni izazovi i kako se odnositi prema njima u procesu EU integracija” okupljene podsetila na važnost snažnog monitoringa celog procesa, kako od strane domaćih, tako i od strane nadležnih institucija u procesu pridruživanja EU.