Podrška portalu Kolubarske.rs

Valjevo, 16. januar 2020. godine

„Rečeno mi je da je opsežna istraga u toku ali da za sada nema nikakavih konkretnih informacija“, rekla nam je Darija Ranković, glavna i odgovorna urednica portala Kolubarske.rs, u jučerašnjem razgovoru, prilikom posete Kolubarskim.

Građanske inicijative su, inače, formirale u Valjevu, posle Vranja, „Medijsko sklonište” koje upravo u ovakvim situacijama mora da pronalazi načine pomoći i solidarnosti sa ugroženim medijima.

Darija Ranković kaže da su napadi na nju počeli 2016. godine. Tada je u programu Radio Valjeva emitovano saopštenje u kojem je ona nazivana lažovom. Napadi su se nastavili u julu i avgustu 2017. godine.

“Najstrašnije sam izvređana, i lično i profesionalno. Vređali su i moju porodicu. a ja sam proglašena samozvanom novinarkom koja ima nepismene tekstove”, kaže Ranković.

Ni posle toga ona nije prestala da izveštava o dešavanjima u Valjevu na način kako je to ranije radila.

Ranković naglašava da sumnja da je naručilac upada u redakciju neko iz vlasti. Ne može, kako kaže, nikoga konkretno da imenuje ali sve ono što se dešavalo u poslednje vreme oko portala Kolubarske.rs navodi je na ovakvu pomisao.

„Skinuti smo sa svih izvora javnih finansija, nemamo ugovore ni sa jednim javnim preduzećem, ne dobijamo sredstva na konkursima za projektno sufinansiranje. Sve to dovoljno govori o odnosu vlasti prema našoj redakciji“, dodaje Ranković i naglašava da joj se posle upada u redakciju niko iz vlasti nije javio niti su reagovali.

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, je naglasila da se mora više raditi na institucionalnoj podršci i saradnji organizacija civilnog društva i medija jer je to neophodno i jednima i drugima kako bi dospeli do građana, kao krajnjeg cilja.

Upravo zbog toga, kako je istakla Stojanović, Građanske inicijative su i formirale Resurs centar za medije i Medijsko sklonište u Valjevu ne bi li pomogli umrežavanju i saradnji ova dva važna stuba društva.

„Mi ćemo raditi, zajedno sa vama, na modelima podrške koji moraju da uvažavaju činjenicu da medijsko tržište u Srbiji, u klasičnom smislu, ne postoji i da se ne mogu primenjivati uobičajeni obrasci pomoći novinarima i medijskim kućama“, naglasila je Stojanović.

Ona je dodala da moraju da se iznalaze novi načini saradnje i apelovala  na čvršćim vezama organizacija civilnog društva i medija, od zajedničkog učešća na konkursima do podizanja svesti, pre svega kod OCD, da je povećanje vidljivosti onog što radi civilni sektor moguće samo kroz jačanje saradnje sa medijima.

Upravo, zbog toga, kazao je Aleksandar Milijašević, glavni i odgovorni urednik portala Dijalog.net, inače koordinator „Medijskog skloništa“ u Valjevu, formiranje ovog centra za saradnju medija, OCD i građana mora da bude u funkciji povezivanja i učvršćivanja saradnje koja će imati za cilj objedinjene napore na zajedničkim akcijama i u situacijama poput upada u redakciju portala Kolubarske.rs.

„Medijsko sklonište“ mora biti mesto za razgovore i zajedničko delovanje. Mediji, organizacije civilnog društva i građani imaju zajedničke ciljeve koje samo kroz neku vrstu sinergije ova tri stuba društva“, kazao je Milijašević.

Građanske inicijative i „Medijsko sklonište“, pratiće pažljivo istragu oko upada u Kolubarske.rs i preduzeće sve mere da se otkriju počinitelji i nalogodavci.