Poglavlje 30 otvoreno ovog meseca, a za Poglavlje 31 još uvek nema Skrining izveštaja

Beograd, 28. decembar 2017. godine – Održana dva radna sastanka Radne grupe za poglavlja 30 i 31 (odnosno Podgrupe za Poglavlje 30 – Ekonomski odnosi sa inostranstvom i Podgrupe za Poglavlje 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Na poziv predstavnika Pregovaračkog tima, sastanak je održan u zgradi Vlade Srbije. Igor Novaković, koordinator Radne grupe NKEU i predstavnik ISAC fonda, otvorio je sastanak i pozdravio sve učesnike.

„Poglavlje 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika je jedino poglavlje za koje još uvek čekamo Skrining izveštaj, iako je skrining završen još 2014. godine“, rekla je šefica Pregovaračkog tima, Tanja Miščević. S obzirom da je od skrininga prošlo tri godine, prilično je izvesno je da će Evropska komisija morati da ažurira Skrining izveštaj.

Vladimir Ateljević, član Pregovaračkog tima zadužen za poglavlja 30 i 31, naglasio je da po pitanju ova dva poglavlja postoji odlična saradnja između Pregovaračkog tima, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva odbrane i  Ministarstva spoljnih poslova, i da je zajednički cilj suštinski napredak u okviru poglavlja 30 i 31. Srbija je učinila značajan pomak uzimanjem učešća u misijama i operacijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, i u tom smislu razvija sistem za učešće u civilnim operacijama EU. Takođe, radi se na sprovođenju reformi u oblasti sistema odbrane, upravljanja krizama (migraciona kriza).

„Usklađenost Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama Evropske unije za 2017. godinu u procentualnom smislu je manja, ali se radi na unapređenju implementacije svih mera sa kojima se država usaglasila “ rekao je Dejan Ralević, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova zadužen za Evropsku uniju.

Predstavnica Ministarstva odbrane, Katarina Štrbac, govorila je o dva ključna pitanja u oblasti odbrane, a to su strateška dokumenta (Strategija nacionalne bezbednosti, Strategija odbrane i dr.) i učešće u vojnim misijama. U strateškim dokumentima koja su u pripremi, naći će se i sajber bezbednost.  Srbija i SAD su jedine zemlje koje nisu članice Unije i koji imaju svoje predstavnike u Vojnom štabu EU.

Šefica Pregovaračkog tima je naglasila da su država i civilno društvo partneri u ovom procesu i pozvala sve članove NKEU da isprate proces donošenja Zakona o spoljnim poslovima.

Poglavlje 30 – Ekonomski odnosi sa inostrasntvom otvoreno je pre dve nedelje. Tatjana Dinkić, sekretar Pregovaračke grupe za Poglavlje 30, govorila je o merilima za zatvaranje ovog Poglavlja. Prvo se odnosi na članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dok je drugo vezano za izradu Akcionog plana. Srbija se u Pregovaračkoj poziciji obavezala da će uneti razvojnu i humanitarnu pomoć u Zakon o ministarstvima, što je i učinjeno.

U okviru Poglavlja 30 razgovaralo se i o GMO u kontekstu članstva Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Članovima Pregovaračkog tima i članovima Radne grupe NKEU predstavljena je radna verzija analize Užeg stručnog tima (Aleksej Tarasjev) na temu Harmonizacija regulatornog sistema Republike Srbije koji se odnosi na pitanje genetički modifikovanih organizama sa pravnim okvirom Evropske unijeNa sastanku su dogovoreni i konkretni sledeći koraci kako Radna podgrupa za poglavlje 30, zajedno sa Radnim grupama za poglavlja 12 i 28, može da pruži podršku naporima Pregovaračkog tima u vezi sa procesom pristupanja u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Izvor: NKEU