Policija: Dovođenje

Dovođenje

 

Kada te policija hapsi ili zadržava, kada si u obavezi da prisustvuješ sudskom ročištu ili razgovoru u stanici, a upozorili su te da će te u slučaju izostanka prinudno dovesti — službenici policije će doći po tebe da te sprovedu do mesta gde treba da budeš, ako treba i uz upotrebu sile. Pre nego što zatraže da pođeš sa njima, moraju da te obaveste o razlozima dovođenja, da imaš pravo na branioca, kao i pravo da osoba po tvom izboru bude obaveštena o tome gde si i šta se dogodilo.

Iz kojih razloga mogu prinudno da te dovedu?

Policajci mogu prinudno da te dovedu najpre na osnovu pismenog naloga suda ili javnog tužioca. To će se desiti u slučaju da ti je određen pritvor, kao i u slučaju da se ne pojaviš na ročištu gde si u ulozi okrivljenog, a za koje si primio, ili primila poziv — ili nisi, a sud je stao na stanovište da prijem poziva namerno izbegavaš. 

Postoje određeni slučajevi u kojima policija može prinudno da te dovede i bez da im je to naložio sud ili javni tužilac. Tako, bez naloga u stanicu može da se dovede svako ko se ne odazove na poziv na “informativni razgovor”, a u tom pozivu je izričito upozoren na mogućnost prinudnog dovođenja. Takođe, bez naredbe suda može da se dovede i neko za kime je policija raspisala potragu, čiji identitet treba da se utvrdi, ili neko koga hapse ili zadržavaju. U tim slučajevima, odluku o dovođenju donosi neposredni nadređeni policajca koji sprovodi dovođenje, ili sam taj policajac, u slučaju kada za razloge dovođenja saznaje na licu mesta.

Okolnosti o kojima policija mora da vodi računa

Sem u posebnim okolnostima, dovođenje se obavlja između 6 ujutru i 10 uveče. Pritom, službenici policije moraju da uzmu u obzir obaveze osobe koju dovode. Tako, neće biti dovedene osobe koje obavljaju poslove koji ne smeju da se prekidaju, sve dok se ne nađe neko ko može da ih zameni. U slučaju da se staraš o deci ili nekom drugom ko ne može da se stara sam o sebi, policajac će prvo pokušati da obezbedi da brigu o toj osobi preuzme neko od tvojih članova porodice, a ako to nije moguće, obavestiće centar za socijalni rad.

Pored toga, policija mora da vodi računa o tvom zdravstvenom stanju. Neće biti dovedene osobe kojima bi to znatno pogoršalo zdravlje, niti osobe koje se otežano kreću zbog bolesti, iznemoglosti ili trudnoće.

Takođe, posebno se vodi računa o privatnosti maloletnika. Lica ispod osamnaest godina privode policajci u civilu, u neoznačenim vozilima, osim kada postoje uslovi za dovođenje bez naloga, u kom slučaju to mogu da urade i uniformisani policajci.

Kako izgleda dovođenje?

Kada se dovođenje obavlja na osnovu naloga, taj zadatak uvek obavljaju dva ili više policajca. Prvo će te legitimisati, i uručiti ti nalog ako postoji, a zatim će te pozvati da svojevoljno pođeš sa njima. Policijski službenici u civilu imaju obavezu da ti se predstave i pokažu svoju legitimaciju pre nego što bilo šta zahtevaju od tebe, dok uniformisani policajci to moraju da urade tek ako ti to zatražiš. Moraju da ti kažu zašto te dovode, da imaš pravo da obavestiš porodicu ili nekog drugog o tome gde te vode i šta se događa, i da imaš pravo na branioca, ali i da te upozore da ova prava neće odložiti dovođenje. 

Takođe treba da te upozore da imaju pravo da na tebi upotrebe “sredstva prinude” — da te fizički nadjačaju, ili upotrebe pendrek, pa čak i vatreno oružje — što će i učiniti ukoliko pružiš otpor ili pokušaš da pobegneš. U tom slučaju nemaju obavezu da ti unapred uruče nalog (to će uraditi naknadno), ili da te pozovu da pođeš s njima. Imaju pravo i da te vežu ako pokušaš da povrediš sebe ili njih, ili opravdano pretpostavljaju da ćeš to učiniti.

Ako se kriješ u prostoriji koja je zaključana ili zabarikadirana, policajci imaju pravo da obiju vrata, ili da na drugi način silom uđu unutra.

Pre nego što te povedu sa sobom, pregledaće te, odnosno pretresti preko odeće, kako bi videli da li kod sebe imaš neko oružje ili drugi predmet koji bi mogao da posluži da povrediš sebe ili njih. Takve predmete mogu da ti oduzmu, s tim da o tome moraju da ti izdaju potvrdu, kako bi ih ti vratili kad te puste na slobodu.

Kada se osiguraju da kod sebe nemaš nikakve opasne predmete, prevešće te do stanice ili drugog mesta gde te dovode, po pravilu, službenim policijskim vozilom. 

Prava dovedenog lica

Pre svega, imaš pravo da te obaveste o razlozima dovođenja, i o tvojim pravima, na jeziku koji razumeš. Moraju da ti naglase da nemaš obavezu da daješ izjave ili odgovaraš na pitanja, a da sve što policajcima kažeš može da bude upotrebljeno protiv tebe u sudskom ili drugom postupku. Ukoliko ti je neophodna medicinska pomoć, policajci su dužni da ti je obezbede bez odlaganja.

Takođe imaš pravo da o dovođenju obavestiš svog branioca, i da zahtevaš njegovo prisustvo. Imaš pravo i da o tome gde se nalaziš i šta se dogodilo bude obavešten član tvoje porodice, ili neko drugo lice po tvom izboru. Ako si strani državljanin, možeš da tražiš da se obavesti ambasada tvoje države, a ako si izbeglica ili nemaš državljanstvo, imaš pravo da zahtevaš da se kontaktira relevantna međunarodna organizacija. 

U slučaju da se staraš o detetu ili nekom drugom, imaš pravo da stupiš u kontakt sa centrom za socijalni rad, ili nekime koga poznaješ ko može da im obezbedi brigu.

Ako policajci prilikom dovođenja ne budu postupali po navedenih pravilima, imaš pravo da pokreneš postupak pred nadležnim policijskim ili pravosudnim organima radi ispitivanja zakonitosti dovođenja ili nadoknade štete, i o tome policija prilikom samog dovođenja mora da te obavesti.