Poseta generalnog sekretara CIVICUS-a Beogradu

Beograd, 17. septembar 2018. godine – Međunarodna nedelja civilnog društva (International Civil Society Week 2019) okupiće u Beogradu oko 1000 predstavnika civilnog društva iz više od 100 zemalja.

 

„Za održivu i zdravu demokratiju potrebni su mehanizmi za angažovanje građana koji im omogućavaju da se okupe, da slobodno govore i da menjaju loš položaj, što je ponekad neprijatno političarima, ali je poenta demokratije“, izjavio je u Beogradu za Betu generalni sekretar Svetske mreže za građansku participaciju (World alliance for citizen participation, CIVICUS) Deni Šriskandaradža (Danny Sriskandarajah).

Od 8. do 12. aprila 2019. godine, Građanske inicijative i Svetska mreža za građansku participaciju (World alliance for citizen participation – CIVICUS) biće domaćini Međunarodne nedelje civilnog društva (ICSW 2019) u Beogradu, koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Tema događaja je „Moć zajedništva“, sa ciljem da poveže učesnike iz različitih sektora, regija i pozadina kako bi zajedno našli odgovore na goruće svetske probleme. Tim povodom, u Beogradu je boravio generalni sekretar CIVICUS-a, Deni Šriskandaradža (Danny Sriskandarajah). Šriskandaradža je prisustvovao sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova, a zatim se u Kući ljudskih prava sastao sa predstavnicima Građanskih inicijativa i drugih organizacija civilnog društva, čime su zvanično počele pripreme Međunarodne nedelje civilnog društva 2019.

„Jedan od razloga što je bord CIVICUS-a izabrao Srbiju i ovaj region je veliki potencijal za izgradnju novih oblika demokratije. Možemo biti kreativni ovde i razmisliti o tome kako da upotrebimo internet i digitalnu tehnologiju da povežemo ljude, kako da nadjemo kreativne načine za izgradnju snažnijih zajednica, kako da izgradimo inkluzivnija društva, sa više dijaloga“, rekao je on.

Ceo intervju sa Šriskandaradžom možete videti OVDE.