Poseta “Radanskoj ruži” povodom Međunarodnog dana žena

Svaka žena je sama po sebi dovoljno jaka da za sebe izbori sve što joj je potrebno, a još kada se udruži sa još žena koje imaju isti cilj, nebo je granica – ukratko je poruka koja se juče čula od radnica i direktorke socijalnog preduzeća “Radanaska ruža” u Lebanu. U susret predstojećem Danu žena, ovo preduzeće posetile su gošće iz Bujanovca i Vranja, a pridružile su im se i prijateljice iz Pakistana i Maroka, trenutno smeštene u Prihvatnom centru u Bujanovcu.

U želji da za ovaj 8. mart nezaposlene žene sa juga Srbije ne dobiju uobičajene materijalne poklone, već inspiraciju za neke buduće poslovne ideje koje im mogu doneti i materialnu sigurnost, Građanske inicijative su organizovale ovu posetu ovom socijalnom preduzeću. Gošće su na licu mesta čule kako je “Radanska ruža” nasatala od prvobitnog udruženja žena “Ruža”, koji su sve izazovi bili kroz njihovo poslovanje i razvoj, kao i dokle su dogurale svojom upornošću i voljom da proizvedu zimnicu čuvenu i van granica naše zemlje.

U ovom socijalnom preduzeću rade pre svega žene iz marginalnih grupa. Voće i povrće biraju i prerađuju ručno, na običnim šporetima u malim šerpama, u velikoj zajedničkoj kuhinji. Po tradiciji i starim receptima, zimnicu proizvode bez konzervanasa i drugih dodataka, pasterizuju i pakuju u staklenoj ambalaži.

Žene iz ovog preduzeća pravi su primer kako se udruženim radom može sve i kako proizvod spremljen srcem lako nađe put do kupaca.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.