POSTUPAK PROTIV AKTIVISTA OSA ZABRINJAVA: VISOKE KAZNE I DVOSTRUKI ARŠINI

Beograd, 10. mart 2022-

 

POSTUPAK PROTIV AKTIVISTA OSA ZABRINJAVA: VISOKE KAZNE I DVOSTRUKI ARŠINI

 

Organizacije okupljene oko Platforme “Tri slobode” izražavaju zabrinutost zbog krivičnog progona aktivista Omladinske studentske akcije (OSA) Srđana Đurića, Mladena Cvijetića i Brajana Brkovića, s obzirom na kvalifikaciju dela koje im se stavlja na teret i zaprećene sankcije, kao i na “dvostruke aršine” u reakciji nadležnih. Takođe napominjemo da je njihov protest direktna posledica oglušivanja institucija na probleme građana i njihovog onemogućavanja da utiču na donošenje odluka koje ih se tiču.

Podsećamo, protiv trojice aktivista OSA je u toku postupak za krivično delo Nasilničko ponašanje, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina. Terete se zato što su prekinuli sednicu gradske komisije na kojoj se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada, tako što su razvukli transparent i upalili pirotehnička sredstva. Na ovakav vid protesta, istakli su, odlučili su se zbog potpunog ignorisanja učešća građana u procesu donošenja plana, i tek nakon što su prethodno iscrpeli sve institucionalne korake –  kako navode, na Generalni urbanistički plan do sada je poslato 13.000 primedbi građana, ali one nisu uzete u obzir. Kao i na primeru ekoloških protesta, izopštavanje javnosti iz procesa odlučivanja i ignorantski odnos institucija dovode do toga da građani u zaštiti svojih prava sve češće posežu za vaninstitucionalnim mehanizmima, i zatim postaju meta rastuće državne represije.

Smatramo da odluka da se njihovi postupci kvalifikuju kao ovo krivično delo, a ne kao neki od srodnih prekršaja, predstavlja razlog za zabrinutost, jer bi visoke zaprećene kazne mogle delovati obeshrabrujuće na aktiviste i aktivistkinje, i demotivišuće za uživanje Ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja uopšte.

Aktivisti OSA su mesecima unazad mete napada provladinih tabloida i kampanje blaćenja, kroz koju se targetiraju kao “mrzitelji Srba”, “izdajnici”, “rušitelji države”. Pored verbalnih napada, u prethodnom periodu su u više navrata i fizički napadani, a nijedan od napadača nije procesuiran. Posebno je zabrinjavajuće to što su kontinuirani pritisci na aktiviste eskalirali u ovakvu vrstu progona usred predizborne kampanje. Slobodan prostor za delovanje medija i aktivista, kao i sloboda svih građana i građanki da javno iskažu svoje mišljenje, da se okupe i zajednički deluju su takođe od presudne važnosti za ostvarivanje prava da biraju i budu birani, kao i za demokratske i fer izbore.

Podsećamo da je 2018. godine osmoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno na novčane kazne od po 50.000 dinara, zbog toga što su mirnim protestom prekinuli tribinu Srpske napredne stranke na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin. Ovaj miran protest je inicijalno kvalifikovan kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora, a potom preinačen u prekršaj, dok su njihove krivične prijave protiv prisutnih na tribini koji su ih fizički napali i vandalizovali im automobil odbačene. S tim u vidu, smatramo da ovakav proces protiv aktivista Omladinske studentske akcije predstavlja nastavak prakse “dvostrukih aršina”, i najavljujemo da će Platforma pomno pratiti dalji tok ovog postupka.

Potpisnice:

Građanske inicijative

Inicijativa mladih za ljudska prava

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Incijativa za socijalna i ekonomska prava – A11

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Slavko Ćuruvija Fondacija

Beogradski centar za ljudska prava

Partneri Srbija

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Autonomni ženski centar

Novi optimizam

Centar za praktičnu politiku

CRTA

Naša zadužbina

Transparentnost Srbija

NUNS

BIRODI

Catalyst Balkans