Pouka iz Ćićevca: Kako se kroz zajedništvo gradila Inkluzivna kuća za decu i mlade (VIDEO)

Dobro došli u Inkluzivnu kuću za decu i mlade u Ćićevcu – mesto gde predrasude ne postoje, gde deca i mladi podjednako učestvuju u edukativnim i rekreativnim aktivnostima, druže se i razvijaju. Nastala 2019. na inicijativu udruženja “Okular”, Inkluzivna kuća se 2022. godine uselila u novi prostor. Nekadašnji goli, sivi zidovi dobili su život. Za stvaranje tog života zaslužni su građani i kompanije koje je “Okular” motivisao i okupio kroz akcije prikupljanja sredstava.

Inkluzivna kuća postala je stvarnost zahvaljujući velikoj podršci zajednice. Ova posebna inicijativa, vođena Udruženjem “Okular”, postala je model kako zajedničkim naporima i donacijama društveno odgovornih kompanija i građana možemo ostvariti pozitivan uticaj na živote dece i mladih.

Početak prikupljanja sredstava nije bio lak. Uz savete mentora kroz projekat “ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo”, aktivisti Okulara savladali su one prve prepreke – kako se obratiti potencijalnom donatoru, kojim tonom, kako se fokusirati na važne informacije, kakve akcije organizovati, kakve mehanizme doniranja, i naravno – kako se zahvaliti. Vremenom, neko je donirao cement, neko novac, neko sijalice… i zajedničkim naporima Inkluzivna kuća je danas kakva jeste.

Priča o Inkluzivnoj kući jeste primer kako zajednica može postići velike promene kada se udruže snage. I zato je ”Okularovo” iskustvo dragocen putokaz za sve ostale, a kroz njihovu priču vode nas Stefan i Nikola u videu. Poslušajte ih!