Pozadinska analiza paketa proširenja za 2019. godinu Balkanske mreže za razvoj civilnog društva: Zvezda je rođena, ali region ne sija

Zvezda je rođena, ali region ne sija

Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (Balkan Civil Society Development Network – BCSDN) je po jubilarni, 10. put objavila analizu godišnjih izveštaja Evropske komisije o proširenju i proceni ostvarenog napretka u oblasti razvoja civilnog društva i dijaloga sa javnim institucijama. Analiza je spovedena  u odnosu na indikatore iz Matrice za praćenje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva koju svake godine objavljuje BCSDN.

Evropska komisija je objavila svoj godišnji paket proširenja 2019, procenjujući napredak koji su postigle zemlje koje teže da postanu članice. Paket 2019, zajedno sa Izveštajem o napretku, sastoji se od: Politike komunikacije o proširenju EU (umesto Strategije proširenja) koja reflektuje napredak u sprovođenju srednjoročne strategije za 2015. godinu Komisije za politiku proširenja EU i Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan od februara 2018. godine.

Izveštaji o napretku zemalja su u slični kao prethodnih godina, osim u slučaju Bosne i Hercegovine za koju je Evropska komisija objavila detaljni Izveštaj koji prati Mišljenje o zahtevu zemlje za članstvo.

Politika komunikacije je napisana u izuzetno pozitivnom tonu, ističući da su povećan angažman i posvećenost EU u regionu dali značajne rezultate: istorijski dogovor o rešavanju 27-godišnjeg spora koji je rezultirao time da se država sada zove Severna Makedonija, i značajne i duboke reforme u oblasti vladavine prava u Severnoj Makedoniji, ali i u Albaniji.

Politika komunikacije, međutim, ukazuje na to da ostale zemlje stagniraju u svojim naporima za proširenje, posebno u ključnim oblastima vladavine prava i osnovnim pravima, naglašavajući da su ovi nedostaci “često povezati sa nedostatkom političke volje, institucionalnim otporom, kao i stalnim sužavanjem prostora za civilno društvo. ”

Bosna i Hercegovina je po prvi put pozvana da reformiše svoj ustavni okvir kako bi se osigurala njegova funkcionalnost, a institucije bile u mogućnosti da preuzmu obaveze koje proističu iz EU.

Uzimajući u obzir odluku Saveta iz juna 2018. godine, u Politici komunikacije se potvrđuje da su pregovori o pristupanju sa Turskom zastali zbog ozbiljnog nazadovanja u oblastima vladavine prava i osnovnih prava i da se dalja poglavlja ne mogu razmatrati za otvaranje ili zatvaranje.

Imajući u vidu značaj i važnost analize, predstavljamo vam i srpsku verziju analize koju možete preuzeti ovde.

Engelsku verziju analize preuzmite ovde.

Autorka analize je Biljana Spasovska,