Požega: Knjige za seoske škole

U okviru akcije “Kutija od 50 čudesnih knjiga”, šest osnovnih škola u opštini Požega dobiće svoje mini biblioteke.

Učenicima, uzrasta od 7 do 11 godina, u Tometinom polju, Duškovcima, Zaselju, Uzićima, Visibabi i Zdravčićima biće na raspolaganju knjige koje nisu deo važeće školske lektire: romani, biografije, priče o pustolovinama, slikovnice, poeziju, knjige iz istorije, nauke, lepih i primenjenih umetnosti, stripovi.

Knjige će se razmenjivati između škola na kvartalnom nivou kako bi doprle do što većeg broja čitalaca i da bi deca stalno imala nove čitalačke izazove.

Projekat “Prosledi knjigu” osmislila je i pokrenula Melisa Đukić, Britanka koja je udata za Srbina i koja se iz Londona preselila u Tometino polje. Na njen apel ovoj akciji pridružile su se Španjolka Ana del Arkoi, Ruskinje Ana Rostokina, Mirej Pol iz Južne Afrike, kao i Lea Milić, Aleksandar Andrić, Mia Marković i Anđelija Radović iz Beogradu.

“Lako je osmisliti neku ideju, ali bez nesebične podrške drugih ovaj projekat nikad ne bi mogao da zaživi. Bićemo presrećni i da uspemo da inspirišemo samo jedno dete, međutim nadamo se da ćemo postići mnogo više”, kaže Djukić i naglašava da ključnu ulogu u projektu imaju donacije pojedinaca.

Projekat ima nesebičnu podršku zajednice stranaca koji žive u Beogradu uključujući grupu Belgrade Foreign Visitors Club, Internacionalnu školu u Beogradu, školu stranih jezika MapleLeaf. Pomogla su i lokalna preduzeća a zanimljivo je das u novčane donacije stigle I od “Café Latino” Belgrado (udruženje žena iz Španije i Latinske Amerike koje žive u Beogradu) i “Gol Cymru” (organizacija navijača iz Velsa).

Poznati  autor i poznavalac književnosti za decu  Mirko S. Marković je od početka podržao projekat i sada će lično prisustvovati pokretanju svih šest školskih biblioteka.

“Najvažnije da ne zaboravimo kako i koliko knjige omogućavaju deci da oslobode svoju kreativnost i maštu”, objašnjava Marković.