Poziv državi da hitno donese adekvatne mere za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti i prestane sa zloupotrebom ljudskih prava

Beograd, 1. oktobar 2021. godine

Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Vladu Srbije da hitno prestane sa zloupotrebom pozivanja na  zaštitu ljudskih prava i Ustava Srbije i da uvede obavezne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti  SARS-CoV-2.  

Sa 7 549 obolelih dana 30. 9. 2021. godine Srbija je u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa  SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta. Ipak, krizni štab za borbu  protiv koronavirusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi. Većina građana ne nosi  zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno  održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa. Čini se kao da za odgovorne u Srbiji 

epidemija ne postoji. Na zvaničnom informativnom portalu Srbije koji se odnosi na COVID-19, poslednja  vest, izuzev ažuriranja broja zaraženih, datira od 27. avgusta 2021. godine. Istovremeno, zdravstveni  inspektori ne donose rešenja o obaveznoj izolaciji u kućnim uslovima, pa zaposleni, iako su bili u kontaktu  sa obolelim osobama redovno idu na posao. U ovakvoj situaciji realno je očekivati da će broj zaraženih i  umrlih nastaviti da raste.  

Srbiji je hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja  epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi. Obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom, zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i  da nije dozvoljeno ograničiti ga. 

Zbog alarmantne situacije sa brojem zaraženih, sa pravima zaposlenih koji su primorani da dolaze na posao  iako su potencijalni prenosioci virusa, sa stanjem u zdravstvenom sistemu koji je pred potpunim kolapsom,  zbog radnih prava lekara koji se već 18 meseci bore sa radom u veoma teškim uslovima, pozivamo Vladu  Republike Srbije da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Građani  Srbije imaju pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja, a u ovom trenutku država Srbija to pravo narušava svim ljudima koji u njoj žive.  

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine: 

– Građanske inicijative 

– Beogradski centar za ljudska prava 

– Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM 

– Helsinški odbor za ljudska prava 

– Centar za praktičnu politiku