POZIV: Kampanja FERKA – lansiranje inicijative za očuvanje ustavnosti

Pozivamo vas na događaj kampanje za fer izbore FERKA, koji će se održati u četvrtak, 9. maja, sa početkom u 12.00 sati u Medija centru (Terazije 3, Beograd).

Ovim događajem lansiraćemo inicijativu za pokretanje postupka odlučivanja o povredi Ustava od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Naime, neustavno korišćenje imena predsednika u nazivima izbornih lista dovodi do potencijalnog sukoba interesa i narušava principe podele vlasti koji su ključni za očuvanje demokratskog uređenja države.

Događaju će prisustvovati i inicijativu javno potpisati narodni poslanici i predstavnici poslaničkih grupa. Očekujemo predstavnike Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, stranke Srbija centar – SRCE…

Iza inicijative stoji pravni tim koji čine dr Tanasije Marinković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Savo Đurđić, sudija Apelacionog suda u penziji, Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda u penziji, dr Marijana Pajvančić, profesorka prava u penziji, dr Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, advokat Rodoljub Šabić, pravnik Vladica Ilić i Sofija Mandić, pravnica i članica CEPRIS-a.

Po zakonu, postupak za odlučivanje o povredi Ustava od strane predsednika Republike pokreće Narodna skupština na predlog jedne trećine ukupnog broja narodnih poslanika. Očekujemo podršku trećine poslanika kako bismo uspešno pokrenuli ovaj postupak. Ovaj događaj će biti prilika da se upoznate sa detaljima predloga i razlozima za njegovo pokretanje.

Nakon predstavljanja inicijative, organizovano je javno potpisivanje predloga od strane poslanika Narodne skupštine.