Poziv na ekološki protest 10. aprila

U zemlji u kojoj se ne poštuju Ustav i zakoni, u kojoj vladaju kriminal i korupcija, u kojoj se uništavaju šume i drvoredi, reke prevode u cevi, a vazduh nemilice zagađuje, u kojoj nas nadležni u institucijama ignorišu i ne žele da čuju, služeći vlastitim interesima i interesima stranog korporativnog kapitala, POKRET ODBRANIMO REKE STARE PLANINE, kao inicijator i organizator velikog ekološkog protesta zakazanog za 10. aprila u 13h, ispred Narodne skupštine u Beogradu, poziva vas da, uz podršku i saradnju ekoloških pokreta, aktivista i građana Srbije, pružite  podršku i priključite se borbi za zaustavljanje devastacije prirodnih resursa Srbije.

Stanje životne sredine krajnje je alarmantno i zabrinjavajuće, zahteva dugu i opširnu elaboraciju.

Sažeto u nekoliko reči, zove se uništavanje vrednosti, prirode, bića i suštine jednog naroda.

Po zagađenosti vazduha, naši gradovi sve češće se svrstavaju u red najzagađenijih gradova na svetu.

Ne kontrolišu se i ne sankcionišu zagađivači, ne prečišćavaju se otpadne vode, reke se stavljaju u cevi zarad profita privilegovanih investitora, šume nestaju, sklapaju se tajni ugovori i promovišu ozloglašene strane kompanije. Duga je lista neodgovornog, nekompetentnog i nehajnog odnosa aktuelne vlasti prema pitanjima od životne važnosti.

Brojni pokreti i grupe građana, nastali u poslednjih nekoliko godina, više su nego jasan signal da je problema sve više, a da, sa druge strane, nema adekvatnog odgovora i spremnosti da se isti rešavaju.

Kao pokret, koji godinama prijavljuje kršenje zakonskih odredbi, ukazuje na probleme, predlaže rešenja, moli i zahteva da bude saslušan, došli smo do zaključka da je poziv na ekološku pobunu i ustanak jedino preostalo rešenje i smislen odgovor.

Nepoštovanje i grubo kršenje zakonske regulative, neuvažavanje struke, neuvažavanje potreba i mišljenja građana, nepostojanje dijaloga, netransparentnost, neobaveštavanje o stanju životne sredine, nebriga o zdravstvenonom statusu građana uključuje crveni alarm i poziva na akciju  i pružanje otpora.

Protest 10. aprila biće ekološki, nepolitički protest građana na kojem će govoriti predstavnici brojnih ekoloških pokreta, predstavnici struke i javne ličnosti.

SRBIJA JE NAŠA ZEMLJA. KAO POJEDINCI I KOLEKTIVNO, POZVANI SMO I DUŽNI DA SE POŠTUJUĆI PROŠLOST ZALOŽIMO ZA NAŠU SADAŠNJOST I BUDUĆA POKOLENJA.

Ne uzimaj mi reku, pusti me da živim, dišem, mislim, govorim, slušam, krećem se i biram SLOBODNO!