POZIV NA EKOLOŠKI USTANAK I SASTANAK NA BARI REVA #SVINAREVU

Photo: ORSP/ @djordjemiketic

 

Združene inicijative i pokreti od petka zajedno sa građanima blokiraju sve prilaze prirodnom staništu Reva povodom izgradnje deponije građevinskog otpada. Pozivaju sve građane da im se priključe sutra na blokadi i prisustvuju radnom sastanku ekoloških organizacija inicijativa i pokreta.

Više informacija o sutrašnjem skupu možete pronaći u nastavku, a Građanske inicijative vas pozivaju da nam se pridružite!

#SVINAREVU

PODRŠKA BLOKADI I RADNI SASTANAK SVIH EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA, INICIJATIVA I POKRETA:

 Nedelja, 23.05.2021. u 12 časova

Nakon uspešnog Ekološkog ustanka koji je okupio preko 70 organizacija i inicijativa širom Srbije, i preko 10.000 ljudi u Beogradu, uputili smo zahteve Vladi Republike Srbije na koje su oni ostali nemi. Aktivisti su nastavili da se angažuju širom Srbije i ukazuju na zloupotrebe, korupciju, rasprodaju prirodnih dobara i uništavanje prirode.

U ovom trenutku najveći atak i zločin nad prirodom na području Beograda dešava se u rezervatu prirode Bara Reva, koji su dom preko 100 vrsta ptica, vrednih životinja i biljaka, kao i pluća ovog dela grada. Baš na ovom divnom mestu pravi se ilegalna, ali organizovana deponija građeviskog materijala. Stotine kamiona dnevno ovde istovaraju zemlju i šut, bez ikakve dozvole i protivno svim standardima za odlaganje i reciklažu otpada.

Važan korak načinile su organizacije Bela čaplja 1165 i UG Kotež, prvo organizacijom protesta prošle nedelje, a potpom i blokadom deponije građevinskog otpada ovog petka. Uz pomoć aktivista iz ekoloških organizacija, organizovane su straže i blokada će trajati do ispunjenja zahteva koje su uputili gradskoj upravi. (u prilogu pogledajte zahteve)

Pozivamo vas sve u nedelju, 23.05.2021. godine od 12 časova da nam se pridružite na blokadi deponije građevinskog otpada, da solidarno podržimo stanovnike leve obale Dunava u njihovoj borbi.

Takođe, ideja je da tu na licu mesta ovog ekocida, napravimo i radni sastanak svih ekoloških organizacija sa šire teritorije Beograda na temu združenog i solidarnog delovanja, i buduće međusobne saradnje na ekološkom ustanku i odbrani Beograda.

RADNI SASTANAK će početi u 13h. 

Budite slobodni da prosledite ovaj poziv svim ekološkim udruženjima, inicijativama i pokretima – jer samo udruženi možemo napraviti promenu.

Kontaktirajte nas za sve dodatne informacije: 0648620203 – Ana

LOKACIJA:

https://goo.gl/maps/B8TvDovMdaEr5dtg8

DOLAZAK: 

Kolima iz pravca Beograda, idete ka Pančevu i nakon JEEP COMMERCA tj PEVECa skrenete desno, na semaforu, i idete samo pravo i nakon 1km stizete.

Autobusom mozete na isti način. Mislimo da 108 ide od Bogoslovije

Šetajući nasipom ili biciklom jedno 3-4km od pančevackog mosta. Od Pupinovog takođe, ali se dodaje jedno 5km.

Zahteve možete preuzeti u prilogu.