Poziv na javnu diskusiju „Dometi javnog zagovaranja u zarobljenoj državi“

Beograd, 14. decembar 2022. godine

Pozivamo Vas na javnu diskusiju „Dometi javnog zagovaranja u zarobljenoj državi“ koja je deo zagovaračke kampanje “Podržimo se!” neformalne mreže OCD, koja će se održati u utorak, 20. decembra 2022. godine u 18 h u Prostoru „Miljenko Dereta“ u Dobračinoj 55 u Beogradu.

O diskusiji:

Koncept „zarobljene države“ označava situaciju u kojoj se državne institucije ne vode javnim interesom i zakonskim procedurama, već različitim partikularnim interesima pojedinaca ili grupa koje njima neformalno upravljaju. U „zarobljenoj državi“, važne odluke o javnim politikama koje utiču na živote miliona građana donose se na arbitraran i netransparentan način, a institucionalni mehanizmi se potpuno ignorišu ili zloupotrebljavaju radi stvaranja efekta„demokratske fasade“.

Različiti indikatori u izveštajima relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija potkrepljuju ovakvo viđenje stanja u institucijama u Republici Srbiji, i ukazuju na trend kontinuiranog pogoršanja. U takvom kontekstu, postavlja se pitanje realnih dometa metoda javnog zagovaranja koji su utemeljeni u pretpostavci funkcionalne institucionalne demokratije i otvorenosti organa javne vlasti za saradnju sa civilnim sektorom.

Često nam može delovati kao da država reaguje u smeru zahtevane promene isključivo pod snažnim pritiskom velikog broja građana, kao što je bio slučaj sa prošlogodišnjim blokadama beogradskih mostova u znak protesta zbog najava iskopavanja litijuma u zapadnoj Srbiji. S druge strane, postoje i primeri koji pokazuju da je promena javnih politika ostvarena kroz saradnju sa državnim institucijama ipak moguća.

Kroz iskustva i razmenu mišljenja sagovornika/ca iz domaćeg civilnog sektora, istražićemo ove teme i pokušati da zajednički dođemo do odgovora na ključno pitanje: kakve metode javnog zagovaranja će najverovatnije dovesti do promene za koju se borimo?

U diskusiji će učestvovati:

  • Dejan Zejnula, Pokret pravo na život Meri
  • Ljubica Slavković, CZKD
  • Vladimir Radojičić, mentor na programu ACT
  • Dragoslava Barzut, Građanske inicijative

Moderatorka: Katarina Đukić, Građanske inicijative

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na mejl: dragoslava@gradjanske.org najkasnije do ponedeljka, 19. decembra u 16h.