06 Dec Poziv na predstavljanje studije “Poslovi nespojivi sa policijskom profesijom”

Beograd, 06. decembar 2017. godine – Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) u utorak, 12. decembra 2017. godine, u Medija centru (Terazije 3), sa početkom u 11 časova predstaviće studiju „Poslovi nespojivi sa policijskom profesijom“.

Prezentacijom želimo da predstavimo rezultate istraživanja o sukobu interesa u policiji, i pokrenemo dijalog o pravnom uređenju nespojivih poslova sa policijskom profesijom. Ovu temu posebno aktuelnom čini i Predlog izmena i dopuna Zakona o policiji o kom će Skupština Srbije raspravljati tokom decembra 2017. godine, a koji iznova menja način uređivanja oblasti nespojivih poslova sa policijskim.

Na prezentaciji ćemo posebno diskutovati o pitanjima:

 • Da li su zakonom uređeni nespojivi poslovi sa policijskom profesijom?
 • Šta donose nove izmene i dopune Zakona o policiji?
 • Da li su policajci zadovoljni poslom u Ministarstvu unutrašnjih poslova?
 • Koji poslovi su nespojivi sa policijskom profesijom prema mišljenju policajaca?
 • Kako su nespojive delatnosti regulisane u drugim zemljama?
 • Na koji način bi trebalo urediti sukob interesa u policiji?

 

Studiju će predstaviti:

 • Sofija Mandić, istraživačica-pravnica BCBP-a,
 • Saša Đorđević, istraživač BCBP.

O poslovima nespojivim sa policijskim će govoriti i:

 • Vladimir Pavićević, potpredsednik Policijskog sindikata Srbije,
 • Vladimir Džigurski, izvršni potpredsednik Strukovnog udruženja policije dr Rudolf Arčibald Rajs i diplomirani oficir policije,
 • Đorđe Vučinić, zamenik sekretara Privredne komore Srbije. 

Molimo Vas da prisustvo skupu potvrdite do ponedeljka, 11. decembra 2017. godine na tel: 011 3287 226 ili putem i-mejla office@bezbednost.org.

Prezentacija će biti održana na srpskom jeziku. Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Ovaj javni skup je deo napora regionalne mreže organizacija civilnog društva POINTPULS (www.pointpulse.net) da povećaju poverenje građana u rad policije kroz promociju integriteta i procenu kapaciteta institucija za sprečavanje korupcije u policiji. Organizaciju događaja podržavaju Evropska unija kroz program „Podrška civilnom društvu“ i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Studija je sačinjena po zahtevu i za potrebe Zaštitnika građana u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Zaštitnika građanaˮ, koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Stavovi i mišljenja izneti u studiji ne izražavaju stavove Zaštitnika građana niti Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Prezentaciju istraživanja je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku u okviru projekta „Puls integriteta i poverenja u policiju na zapadnom Balkanu”, koji je podržala Evropska unija kroz program „Podrška civilnom društvu“. Stavovi i mišljenja izneti u radu i na događaju ne izražavaju stavove Evropske unije.

Ceo poziv možete pogledati OVDE.