POZIV NA TRIBINU BUKOM PROTIV PRITISAKA

Medijsko sklonište Niš vas poziva na javnu tribinu Bukom protiv pritiska, 13. aprila od 13 sati u dvorištu City Smart radija, Milentijeva 12a, Niš.

Na tribini će govoriti:

  • Gordana Bjeletić, novinarka, glavna i odgovorna urednica portala Južne vesti
  • Mihajlo Stojković, novinar, portal Info Vranjske
  • Ljiljana Stojanović, novinarka, glavna i odgovorna urednica JUGpressa
  • Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš
  • Milan Zirojević, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, bivši novinar Južnih vesti
  • Ivana Petrović, novinarka, urednica City Smart radija

 

City Smart radio, ispred Medijskog skloništa Niš, vas poziva na tribinu čiji povod su učestali pritisci na lokalne i regionalne nezavisne medije kao i njihove novinare i  urednike. U poslednjih mesec dana, desili su se napadi na Gordanu Bjeletić, glavnu i odgovornu urednicu „Južnih vesti“ preko fantomskog lažnog istoimenog portala, dok su naše kolege iz JUGpress-a i Vranjskih dobili tužbe od Millenium Team-a zbog prenošenja izjava čelnika Narodne stranke, izrečenih na konferencijama za novinare u Leskovcu i Vranjskoj Banji. Odštetni zahtevi od preko 100 000 evra po objavljenom tekstu ukazuju da se radi o takozvanim slapp – tužbama, koje za cilj imaju disciplinovanje i gašenje neposlušnih lokalnih i regionalnih medija.

U poslednjih mesec dana, mediji u Nišu su se suočili i sa izjavom gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski, u kojoj je navedeno da je doneta odluka da se nekim medijima, koji komentarišu izjave čelnika, ne daju odgovori na postavljena pitanja. O brojnim napadima na medije širom Srbije, pokušaje kriminalizacije istraživačkih portala kroz pro-režimske tabloide ali i neke elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću pa i sa skupštinske govornice, svedočimo svakodnevno. Konkursi u oblasti javnog informisanja na svim nivoima, umesto da razvijaju pluralizam u javnom interesu, postali su još jedan mehanizam suzbijanja kritičkog mišljenja.  Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?

Molimo Vas da dolazak na tribinu potvrdite mejlom na ivana.petrovic@radiocity.rs i/ili registracijom na FB eventu https://www.facebook.com/events/566251460956773/ . S obzirom da se događaj realizuje uživo na otvorenom prostoru, a zbog neophodnih epidemioloških mera, broj prisutnih je ograničen.