POZIV: Predstavljanje prvog regionalnog izveštaja o SLAPP tužbama na Zapadnom Balkanu

Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN) poziva vas na da prisustvujete onlajn događaju na kojem će biti predstavljen prvi regionalni izveštaj o SLAPP tužbama na Zapadnom Balkanu. Događaj će se održati 2. jula u 11 sati preko ZOOM platforme.

Za učešće, registrujte se OVDE.

Građanski prostor u regionu se pogoršava, a osnovne slobode su ugrožene regulatornim i socio-političkim pritiscima. Kao deo našeg praćenja civilnog društva, identifikovali smo SLAPP tužbe kao rastući trend koji zahteva hitnu pažnju. Aktivisti i novinari na Zapadnom Balkanu suočavaju se sa iznurujućim SLAPP tužbama, javnim kampanjama blaćenja i pretnjama, dok je sloboda medija ograničena. Zbog nedostatka sveobuhvatnih podataka i praćenja SLAPP slučajeva u regionu, sproveli smo regionalno istraživanje o SLAPP tužbama na Zapadnom Balkanu kako bismo podigli svest javnosti o toj temi, izgradili regionalne koalicije protiv SLAPP tužbi, osigurali pravne garancije i zagovarali poštovanje osnovnih sloboda u regionu.

Tokom proteklih meseci, tim BCSDN-a i istraživači članica ove mreže, sproveli su detaljno istraživanje kako bi otkrili rasprostranjenost, uticaj i implikacije SLAPP tužbi na pojedince, organizacije i javni diskurs u regionu.

Ovaj izveštaj osvetljava pravni okvir i prakse SLAPP tužbi na Zapadnom Balkanu, pružajući podatke o taktikama tužilaca i tuženih, i ističući iskustva onih koji su pogođeni.

Pridružite nam se da razgovaramo o regionalnim nalazima o SLAPP tužbama i istražimo rešenja i preporuke za borbu protiv ovih zlonamernih praksi.

Poziv na događaj i dnevni red možete pronaći OVDE.

Registrujte se OVDE.