Poziv roditeljima čijoj deci nije omogućeno da pohađaju Građansko vaspitanje

Poziv roditeljima čijoj deci nije omogućeno da pohađaju Građansko vaspitanje

homoeuropeanus_logo

GI srpGrađanske inicijative kao organizacija koja se od svog osnivanja zalagala za uvođenje Građanskog vaspitanja i koja je dala ključni doprinos razvoju ovog predmeta u formalnom sistemu obrazovanja u Srbiji, sa velikom zabrinutošću je primila vest o slučajevima nemogućnosti roditelja da im deca pohađaju Građansko vaspitanje u pojedinim školama.

Podsećamo da škole ovakvim postupcima deci praktično uskraćuju pravo da pohađaju predmet koji su odabrali.

Građanske inicijative smatraju da ovakvi postupci škola predstavljaju grubo kršenje prava deteta na obrazovanje kao i kršenje člana 72 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim je Građansko vaspitanje definisano kao jedan od dva obavezna izborna predmeta. Kao takav, sve škole su u obavezi da deci omoguće da pohađaju ove časove bez prisile da umesto Građanskog pohađaju versku nastavu.

Građanske inicijative zbog ovakve prakse pojedinih škola, pozivaju roditelje dece kojoj nije omogućeno da pohađaju Građansko vaspitanje da nam se obrate, kako bismo zajednički mogli da pokrenemo postupke pred nadležnim organima.

 

Za sve detalje nas možete kontaktirati na imejl: petar@gradjanske.org (sa naznakom: Građansko vaspitanje) ili na broj 011/32 84 188