Poziv za program Youth Build IT!


NEMAŠ POSAO?

IMAŠ IZMEĐU 18 I 30 GODINA?

ŽIVIŠ U NOVOM PAZARU, SJENICI, TUTINU, RAŠKI, VRANJU, BUJANOVCU I PREŠEVU?

OVO JE KONKURS ZA TEBE!

Uključi se u YouthBuild Srbija program i naučićes kako da napraviš i održavaš web sajt, nađes zaposlenje ili pokreneš sopstveni posao i doprineseš razvoju zajednice.

Nudimo ti učenje, volontiranje, sticanje iskustva i šansu da, kao deo ekipe od 30 mladih žena, uradiš nešto korisno za sebe i svoju zajedicu.

Prudruži nam se tako što ćeš do 10. jula 2015. godine popunjen aplikacioni formular poslati na konkurs@gradjanske.org Aplikacioni formular možeš preuzeti ovde

Pozvaćemo te na uvodni trening početkom jula, nakon čega će biti izvršen konačni odabir polaznica programa.

NISI ČULA ZA YOUTH BUILD?

Prošetaj se po kraju i upoznaćeš svoje vršnjake i vršnjakinje koji su prethodnih godina pohađali YouthBuild program. U Trening centrima u Novom Pazaru i Bujanovcu, oni su svakodnevno imali obuke na teme rada u zajednici, veština komunikacije, pisanja projekata, a istovremeno su i organizovali volonterske akcije.

ŠTA JE CILJ OVOG PROGRAMA?

Osposobljavanje mladih žena da nađu ili pokrenu sopstveni posao, postanu aktivne u zajednici i doprinesu njenom razvoju.
VIŠE O PROGRAMU:

U prvoj fazi programa kroz kurs za izradu veb sajtova, učesnice projekta će steći veštinu traženu na tržištu rada, posebno u targetiranim opštinama, ojačati svoju poziciju u zajednici i postati i značajan resurs za lokalne organizacije i institucije. Kurs će biti sproveden tokom 20 dana (ukupno 40 trening dana, 20 u Bujanovcu i 20 u Novom Pazaru) u svakom od trening dana biće održano po 8 časova. Minimum 160 lekcija će pokriti sledeće teme: Internet kao medij, Klijenti i serveri, Savremeni trendovi u tehnologiji, Elementi veb dijazna (tipografija, fotografije, izgled stranica i sl.), HTML5 programski jezik, CSS3 programski jezik, WordPress itd.

Ovu obuku će pružiti profesionalna škola „Krojačeva škola” – dobitnica najznačajnijih domaćih IT nagrada i priznanja, čiji su polaznici autori više od 500 internet prezentacija. Krojačeva škola je zvanični Apple Regionalni trening centar. Blizu 90 procenata polaznika Krojačeve škole rade odmah po završetku obuke ili pokrenu sopstveni posao. Komercijalna cena kursa za izradu i održavanje web sajtova koji će sprovesti Krojačeva škola je 150.000 dinara.

U drugoj fazi programa učesnice na projektu će biti osnažene da budu nezavisne i proaktivne, a steći će i znanja o lokalnom razvoju, aktivizmu, sklapanju lokalnih partnerstava, participaciji mladih, ali i o povezanosti ovih tema sa indivudualnim osnaživanjem mladih kroz unapređenje ličnih kompetencija i veština, pre svega u pronalaženju posla ili započinjanju sopstvenog biznisa. Učesnice će biti upoznate i sa procesom EU integracija i ulozi mladih u tim procesima, kao i temama relevantnim za ovu ciljnu grupu – ljudskih i manjinska prava, sa posebnim fokusom na prava žena.
Već tokom samog Programa, učesnice će imati priliku da razviju web prezentacije za javne institucije, preduzeća i neprofitne organizacije iz svojih sredina, što će im pomoći da prezentuju svoje veštine i da tako lakše pronađu zaposlenje ili da pokrenu sopstveni posao, ali i da sprovedu aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje lokalnih zajednica.
U okviru Programa biće organizovane i studijske posete kompanijama koje se bave informacionim tehnologijama, kao i organizacijama koje podstiču građanski aktivizam i razvoj lokalne zajednice.

Na kraju Programa učesnice će dobiti sertifikate koje će moći da koriste prilikom pronalaženja posla ali i koji će svedočiti o njihovim kapacitetima da unaprede lokalnu zajednicu.

Logo-MOS-cirilica

Пројекат “Запошљавање младих жена у ИТ сектору” спроводи УдружYouthBuildење грађана за демократију и грађанско образовање “Грађанске Иницијативе” финансира министарство омладине и спорта Републике Србије.

Pridruži nam se!

Program YouthBuild – Edukovani i aktivni mladi koji u Srbiji koji sprovode Građanske inicijative, razvijen je po uzoru na YouthBuild International program koji daje odlične rezultate u 15 zemalja širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, YouthBuild je pripremio preko 94 000 mladih ljudi da budu aktivni, angažovani i sami grade svoju zajednicu.YouthBuild program podržalo je Ministarstvo omladine i sporta, YouthBuild Interational.

Više o YouthBuildu i Građanskim inicijativama možete videti na sledećim adresama:
www.youthbuildsrbija.org,  facebook.com/YouthBuildSrbija, www.gradjanske.org, facebook.com/GradjanskeInicijative