Predstava “Urednik” izvedena u Novom Pazaru kao podrška Medijskom skloništu i profesionalnom novinarstvu

Novi Pazar, 10. oktobar 2022.

Predstava “Urednik”, u produkciji Reflektor teatra, izvedena je večeras pred novopazarskom publikom, a njenim izvođenjem podržan je rad Medijskog skloništa Novi Pazar i nezavisno i profesionalno novinarstvo u tom gradu.

Ova drama, po tekstu Sare Radojković i u režiji Vojkana Arsića, opisuje život jedne televizijske redakcije i način na koji se njeni urednici i novinari nose sa time koje će informacije prenositi.

Dramaturškinja Sara Radojković rekla je novinarima nakon predstave da je pisanje teksta za ovaj pozorišni komad bio izazovan, al i kompleksan i iscrpljujuć posao.

“Nije bilo teško izmišljati stvari, jer se dosta toga o čemu se govori u predstavi nažalost i dešava u našem okruženju i predstava zapravo oslikava stvarno stanje medija u zemlji. Zadovoljni smo kako je publika prihvatila predstavu i sa jedne strane nam je žao što je ova situacija uvek aktuelna, ali sa druge strane postoji potreba da se ovakvi komadi igraju dok god je situacija ovakva kakva jeste”, rekla je Radojković.

Vladan Slavković koji u predstavi glumi urednika rekao je da je njihov posao bio da publici objasne kakav je novinarski posao i koliko je teško trpeti posledice uredništva.

“Mislim da smo večeras pokazali ono što je bio naš cilj, a to je da političari uvek lažu, i da su mediji često instrument tih laži. Bilo mi je teško da se pronađem u ovoj ulozi jer nikada nisam bio novinar i ne znam ništa o tome, ali znam puno o ljudskoj prirodi i izgleda da se podobni urednici traže u lošim ljudima jer na taj način dobijaju ono što žele”, navodi Slavković.

Pored Slavkovića uloge su tumačili i Jelena Rakočević, Tanja Petrović, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović i Maja Šuša.

Predstavu, izvedenu u novopazarskom Kulturnom centru, podržalo je Medijsko sklonište u Novom Pazaru, koje čine Radio Sto plus, A1, Takt i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.