Predstava “Urednik” u Kragujevcu

Predstava Reflektor teatra „Urednik“ izvedena je 17. novembra u Kragujevcu, a kupovinom karata gledaoci su pomogli rad Medijskog skloništa i nezavisno i profesionalno novinarstvo u tom gradu.

Uvek je teško biti urednik, ali naročito je teško kada politika i diktatura uredjuju vaš posao i kada možete da shvatite da biti urednik u ovom dobu verovatno znači da ste i podobni nekome, rekao je Glasu Šumadije glumac Vladan Slavković, koji tumači i naslovnu ulogu.

On je rekao da predstava govori o tome da postoji samo i jedino vertikala vlasti koja upravlja od one osnovne, glavne misli do poslednjeg novinara na dnu koji izvršava potrebnu stvar.
Prema njegovim rečima predstava govori o redakciji koja pokušava da ostane dosledna novinarskom poslu, istinitosti i svemu ostalom što bi trebalo da krasi to zanimanje, ali i o tome koliko je teško postići taj cilj.

Slavković, koji se bavi i gradjanskim i političkim aktivizmom, rekao je da je biti aktivista i protagonista političke scene u Srbiji nažalost nužda.

Čim vas ugrožavaju i onog pored vas, ugrožavaju vašu branšu, vaše sugrađane, uopšte sve nas u Srbiji, onda morate da preduzmete nešto. Zato i jeste malo škakljivo kada ste umetnik ili glumac, onda svaki vaš nastup na sceni postaje aktivizam ukoliko je predstava politički nekorektna ili politički angažovana. Nažalost, došli smo u situaciju da je politička situacija u Srbiji takva da se sve nepovoljno po vlast smatra političkim aktivizmom, iako se mi bavimo samo svojim poslom, rekao je Slavković.

Predstava je poklon Medijskom skloništu u Kragujevcu, a izvedena je uz finansijsku podršku Građanskih inicijativa.

Svi koji su kupili karte za predstavu pomogli su na neki način rad Medijskog skloništa i profesionalno i nezavisno novinarstvo u Kragujevcu, rekla je Bojana Vlajović Savić iz Medijskog skloništa.

Ona je rekla da u Kragujevcu postoji potreba da se novinari negde sklone, udruže, zajednički nastupaju, čuvaju jedni druge i da kroz to partnetsvo pokušaju da pomognu svojim redakcijama i novinarskoj profesiji, ali i da gradjani Kragujevca dobiju informisanje kakvo zaslužuju.

Predstava „Urednik“ bila je izvođena i u Beogradu, gostovala je u Kraljevu na festivalu Amfiteatar, a i posle Kragujevca biće izvedena u Novom Sadu.

Izvor: Glas Šumadije