Izmenjen datum:Predstavljanje Izveštaja o sužavanju prostora za rad OCD u Srbiji za 2019. godinu

Beograd, 14. februar 2020. godine – Na dan 27. februar, kada se u celom svetu obeležava Dan nevladinih organizacija, čije delovanje konstantno doprinosi zaštiti i poštovanju osnovnih ljudskih prava, Građanske inicijative Vas pozivaju na okrugli sto na kome će biti predstavljen Izveštaj o sužavanju prostora za rad civilnog društva u Srbiji za 2019. godinu.

Okrugli sto će se održati u četvrtak, 27. februara od 12 časova, u „Prostoru Miljenko Dereta”, Dobračina 55. 

Ovaj izveštaj predstavlja nastavak aktivnosti Građanskih inicijativa na praćenju trenda sužavanja prostora za građansko delovanje koje smo započeli 2018. godine objavljivanjem prvog izveštaja, a nastavili kroz redovno, dvonedeljno, izveštavanje o stanju osnovnih sloboda pod nazivom Tri slobode pod lupomIzveštaj se bavi osnovnim slobodama neophodnim za nesmetan rad organizacija civilnog društva – slobodom udruživanja, okupljanja i izražavanja.

U ovom periodu zabeležen je sve veći pritisak na nezavisne OCD, aktiviste i slobodne medije, što je rezultiralo time da Srbija u oktobru 2019. godine padne na listi građanskih sloboda CIVICUS monitora u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane.

Na okruglom stolu će govoriti brojni predstavnici organizacija civilnog društva i aktivisti koji su se u svom radu suočavali sa brojnim preprekama. Više informacija o govornicima možete pronaći u Agendi događaja.

Izveštaj prati oblasti Matrice za praćenje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, po čijoj metodologiji Građanske objavljuju godišnje izveštaje za Srbiju od 2013. godine.

Molimo vas da potvrdite učešće na e-mail ivanat@gradjanske.org, do srede, 26. februara, do 15 časova.

Napomena: Organizatori nisu u mogućnosti da pokriju troškove prevoza za učesnike koji dolaze van Beograda.

Nadamo se da ćete biti u mogućnosti da nam se pridružite.