Predstavljanje on-line platforme – Matrica za slobodu medija

MATRICA SLOBODE MEDIJA

 

Beograd, 29.mart 2018.godine –

Matrica slobode medija nastala je kao jedan od rezultata projekta “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans”, koji su pokrenule Građanske Inicijative i novinska agencija FoNET u cilju povećanja poštovanja slobode medija i izražavanja. Projekat će omogućiti praćenje planiranih mera i efektivnosti primena u oblasti slobode medija tokom procesa evropskih integracija.

On-line platforma za praćenje razvoja slobode medija kroz EU integracije omogućava praćenje postojećih i potrebnih mera u poglavljima 5 (Javne nabavke), 8 (Politika konkurencije), 10 (Informaciono društvo i mediji), 23 (Pravosuđe i osnovna prava), 28 (Zaštita potrošača i zaštitita zdravlja) i 32 (Nadzor finansija). Matrica slobode medija ima za cilj povećanje javne svesti o pravnom okviru i praksama koje štite slobodu  medija i izražavanja.

Matrica sadrži i bazu podataka o svim koracima u ovim oblastima koje je uradila država, kao i drugi medijski akteri. Pored toga, Matrica na jednom mestu sakuplja i sve konkretne primere kršenja medijskih i sloboda govora u Srbiji, čineći jedinstvenu platformu, koja će služiti i kao zagovaračka platforma i kao alat za pozivanje države na odgovornost. Platforma će konstantno biti ažurirana novim i relevantnim podacima.

Na predstavljanju Matrice slobode medija, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih Inicijativa navela je da, kada je reč o slobodi medija i izražavanja u procesu pristupanja EU, akcenat se uglavnom stavlja na Poglavlje 23, dok se ostala poglavlja koja su jednako važna, a pokrivaju ovu oblast, često zanemaruju. Ovo je idealna prilika da se građani i novinari informišu o aktivnostima u tim poglavljima koja su blisko vezana za medijske slobode. Kako u Evropskoj Uniji nema konkretnih standarda za obezbeđivanje i procenu slobode medija, Matrica slobode medija je idealan mehanizam koji može da pomogne ključnim akterima u procesu pregovaranja da steknu sveobuhvatnu sliku o medijskoj situaciji u Srbiji, navela je Stojanović.

Prezentacija je održana 29. marta 2018. godine. Prezentaciji su prisustvovali novinari, predstavnici civilnog društva i drugi zainteresovani akteri.

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu” koju realizuje Udruženje hrvatskih novinara u okviru regionalnog projekta “Regionalna platforma za zapadni Balkan za Zagovaranje medijske slobode i novinarstva “, koja se sprovodi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara BiH, Udruženje hrvatskih novinara, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Savez medija Crne Gore.