Prepoznato drastično pogoršanje stanja ljudskih prava u Srbiji

Napadi na novinare u kombinaciji sa kampanjom protiv civilnog društva su recept za demokratsko nazadovanje 

 

Beograd, 11. oktobar 2019. godine – Srbija je danas pala na CIVICUS monitor listi – iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi (rejting 64,39) u kategoriju zemalja kojima su osnovne slobode opstruirane (rejting 60,39). Srbija se nakon ovog pada nalazi na samom vrhu najugroženijih zemalja, zajedno sa Mađarskom i Ukrajinom.

Građanske inicijative, u saradnji sa CIVICUS-om, organizuju konferenciju za medije 15. oktobra, u 12 časova 

u Medija centru, Terazije 3, Velika sala, I sprat. Na konferenciji će učestvovati kolege iz CIVICUS-a, Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i lokalnih organizacija. Agenda se nalazi u prilogu.

Dok se mediji, nezavisni novinari i organizacije civilnog društva nalaze na meti stalnih pritisaka i napada, CIVICUS ukazuje da Srbija okreće leđa demokratiji i ljudskim pravima nizom poteza koji je stavljaju u prve redove zemalja u kojima postoji drastično nepoštovanje ljudskih prava u Evropi.

Izveštavanje o osetljivim pitanjima kao što su korupcija, demokratija i ljudska prava postali su povod za odmazdu protiv novinara i medija koji svoj posao obavljaju profesionalno i nezavisno. Pretnje novinarima ostaju zabrinjavajući trend u Srbiji. Izveštaji CIVICUS-a pokazuju da se ovaj trend nastavlja zajedno sa mešanjem države u rad medija.

Napadi na organizacije civilnog društva su još jedan razlog pada na listi. Prema CIVICUS monitoru, udruženja se suočavaju sa neprestanim pritiscima. Konkretno, porast ultranacionalističkih grupa uz podršku vlade i vladinih nevladinih organizacija (GONGO) doveo je do situacije u kojoj se neprofitne organizacije suočavaju sa rizicima tokom obavljanje najosnovnijih aktivnosti poput organizovanja skupova ili događaja.

Redovni izveštaji CIVICUS-a u proteklih šest meseci pokazuju i selektivnu primenu zakona u oblasti slobode okupljanja. Neadekvatna reakcija policije i tužilaštva prilikom desničarskih i kontra skupova, dešava se paralelno sa urgentnim delovanjem prilikom kažnjavanja onih koji izražavaju kritični stav protiv zvanične politike – brzim procesuiranjem krivičnih i prekršajnih prijava.

Sada kada je Srbija pala na listi, CIVICUS će pojačati zagovaračke napore za poboljšanje stanja za civilno društvo u Srbiji. Kroz uticaj na svoje članove i partnere širom sveta radiće na tome da skrene pažnju na pogoršavajući položaj civilnog društva u Srbiji, u saradnji sa civilnim društvom iz Srbije, a posebno sa članicama platforme Tri slobode koja je osnovana u Srbiji tokom Međunarodne nedelje civilnog društva.

Podsetimo, Srbija se od marta meseca nalazi na Watch listi CIVICUS-a zbog rapidnog pada u obezbeđivanju slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja od strane države.

Molimo sve zainteresovane za učestvovanje na konferenciji da potvrde prisustvo na ivanat@gradjanske.org do ponedeljka, 14. oktobra do 15 časova. 

Za više informacija možete se obratiti Ivani Teofilović na ivanat@gradjanske.org.

Sve izveštaje CIVICUS monitora možete naći na ovom linku, a njihovo saopštenje povodom smanjenja rejtinga Srbije ovde.

Agendu možete preuzeti ovde.