PRIČE KOJE NAS INSPIRIŠU – Zdravo buduća sportistkinjo!

tacso-rc-gi-logo

Centar za afirmaciju žena u sportu je udruženje građana i građanki osnovano pre nepune dve godine u Novom Sadu. Prvo je udruženje koje se bavi isključivo rodnomravnopravnošću i sportom, sa zadatkom da afirmiše i podstiče učešće žena u sportu, i to u svim sportskim disciplinama, vidovima, starosnim grupama, ulogama i na svim pozicijama u sistemu sporta u Srbiji.
Okuplja aktiviste/kinje, sportiste/kinje, stručnjake/inje, medijske radnike/ce i sve druge ljude koji su spremni da se angažuju na ostvarivanju ideje o ravnopravnom pristupu sportu za sve građanake i građanke. Udruženje učestvuje u aktivnostima Ženske platforme za razvoj Srbije do 2020. godine, vezano za oblast zdravlja i sporta.

Projekat na koji su članice i članovi udruženja posebno ponosni je online kampanja „Zdravo buduća sportistkinjo“ koju su zajedno sa društvom „Raspustilište“ iz Novog Sada započeli krajem 2016. godine u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Novog Sada. Ova kampanja se bavi stvaranjem ženskih sportskih uzora u cilju motivisanja devojčica i devojaka (iz Novog Sada) da se više bave sportom i fizičkom aktivnošću. Praksa i istraživanja pokazuju da se one manje od dečaka i mladića bave sportom i da manje fizički vežbaju, da se više opredeljuju za očekivano „ženske“ sportove, a potrebno je i motivisati one koje su sada seniorke da ostanu u sportu i nakon što završe takmičarsku karijeru. Sa druge strane, neophodno je stvarati ženske sportske uzore, jer sportistkinja i žena u sportu nema dovoljno u medijima.

 

U ovoj, slobodno možemo reći, prvoj fazi kampanje učestvovale su atletičarka olimpijka Ivana Španović; zlatna stonoteniserka paraolimpijka Borislava Perić Ranković; bivša olimpijka streljačica, a sada pomoćnica Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Aranka Binder; bivša WNBA košarkašica, a sada potpredsednica Novosadske ženske košarkaške akademije Slobodanka Tuvić Maksimović i međunarodna košarkaška sutkinja Jasmina Juras. Putem kratkih spotova svaka od njih je rekla kada je počela da se bavi sportom, šta sport znači za nju i koja je njena poruka za devojčice i devojke zašto da se bave sportom. Početkom ove godine, kampanji su se pridružile i košarkašica, olimpijka i evropska šampionka Sara Krnjić i Jelena Erić Rakonjac, bivša rukometašica, svetska vicešampionka i direktorka ženske reprezentacije. One su tokom manifestacije „Raspustilište“ tokom zimskog raspusta razgovarale sa decom od 4-14 godina čime je ova kampanja, sportskim jezikom rečeno, sa društvenih mreža prešla i na teren.

 

Kampanja je nastavila svoj život na društvenim mrežama, a namera je da vrlo brzo bude snimljen naredni blok spotova, da se uključe i mlade sportistkinje (kadetkinje, juniorke), organizuju tribine i razgovori na ove i druge teme, kreiraju nove akcije i koraci u cilju poboljšanja položaja žena u sportu.

Kampanji su podršku pružili i ženski vaterpolo tim Vojvodina i Novosadska ženska košarkaška akademija fotografišući se sa banerom kampanje ili postavljajući ga na svojoj utakmici, zatim karate klub „Mladost“ iz Šapca, kuglaški klub „Singidunum“ iz Beograda i „Radnički“ iz Novog Sada, svetska juniorska vicešampionka u kuglanju Kristina Ljubenković, kao i ženski košarkaški klub „Srem“ i ženski odbojkaški klub „Eaton Srem – Tempo” iz Sremske Mitrovice čime se kampanja proširila izvan Novog Sada. Iz Centra se nadaju da će im u narednom periodu podršku pružiti još (ženskih) sportskih timova i klubova, kao i da će sa njima ostvariti saradnju i kreirati nove akcije.

Šta su devojčicama i devojkama poručile sportistkinje i žene u sportu i kako se odvija kampanja, možete videti na YouTubu , Twitteru, Instagramu i Facebooku kao ključnoj društvenoj mreži kampanje.


Aktivnosti Centra možete pratiti preko Facebook  stranice

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.

 

TACSO RC footer 2016