Priču o zabranjenoj ljubavi pričali smo na engleskom

Legenda o gradu nastalom zbog očuvanja ljubavi cara Justinijana prema plesačici Teodori inspirisala je mlade u Lebanu, koji uče engleski tokom celog leta, da čas na otvorenom održe upravo na ovom mestu. Pored toga što važi za grad izgrađen zbog zabranjene ljubavi, Caričin grad je vrlo značajan arheološki lokalitet na samo devet kilometara od Lebana, pa je bio inspiracija našim učenicima za priče o ljubavi, načinu života u prošlosti, ali i mnogim svakodnevnim stvarima kojih su se doticali, šetajući pored zidina nekadašnjeg regionalnog centra Justinijana Prima.

Anđela Stošić, koja tokom leta pohađa časove na višem nivou kaže da su odlično organizovani, da je nastava interaktivna, uz zanimljive igrice, teme o kojima razgovaraju i angažovanje učenika.

“Mladi u Lebanu inače jako retko dobijaju priliku da na ovakav način potpuno besplatno uče engleski, ili barem ja ne znam da je imaju. Trebalo bi češće se organizuju ovakve stvari, jer ovde ima mladih koji bi želeli da rade na sebi”, kaže ona i dodaje da mladi u Lebanu inače, kada bi želeli da uče engleski, a da to ne bude online varijanta, morali bi da idu na časove u Leskovac.

Časove engleskog jezika u Lebanu drži mlada profesorka Bojana Pejić, koja smatra da je učenje engleskog na ovakav način odlična šansa i za one koji tek ulaze u svet nastave.

“Iako već imamo neko iskustvo sa fakulteta i nekih poslića koje smo već radili, na ovakvim časovima smo prepušteni sebi, svojoj mašti i sposobnosti za organizaciju časova. Časovi su ovde organizovani potpuno drugačije, imamo slobodu da koristimo sva moguća sredstva, da pitamo učenike šta žele da rade i o čemu žele da uče”, kaže Pejić i dodaje da su ovakvi časovi odlična podloga i inspiracija mladim ljudima da dalje rade na sebi i usavršavaju engleski jezik.

Časovi engleskog se inače u Lebanu i Vranju održavaju od početka jula, dok mladi u Preševu i Bujanovcu srpski uče od juna ove godine.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.